Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παρασκήνιο πίσω από το “ναι” της ΝΔ στην εξεταστική για το… δανειοπάρτι

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δάνεια, Διαπλοκή, Εξεταστική Επιτροπή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Προσπάθεια να κερδίσει… χαμένο έδαφος στο πεδίο της διαφάνειας αλλά και τις εντυπώσεις επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με την αποδοχή του αιτήματος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πάρτι με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και εκδοτικών συγκροτημάτων.

Ως εκ τούτου, δύο 24ωρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή, όπου η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησαν σχεδόν τίποτα παρά ζήτησαν… μισές εκλογές, η Συγγρού επιχειρεί να εμφανιστεί υπέρμαχος της διαφάνειας.

Στη Συγγρού η αποδοχή του αιτήματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελούσε… μονόδρομο, μετά και την αποδοχή του από τη Φώφη Γεννηματά. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα φαινόταν εντελώς απομονωμένη η ΝΔ και θα εισέπραττε τα πυρά όλου του πολιτικού κόσμου για την άρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο που αποτελεί κορωνίδα της διαπλοκής.

Ωστόσο, στη ΝΔ επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την “αναγκαστική” αποδοχή και επικοινωνιακά, καθώς επιχειρείται να εμφανιστεί έκθετη η κυβέρνηση που δεν αποδέχεται το αντίστοιχο γαλάζιο αίτημα για εξεταστική για την οικονομία, το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls.

Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε να τονίσει ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει μέλημα τη διαφάνεια, προσθέτοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «προσπαθούν να εγκλωβίσουν το δημόσιο διάλογο και τα άλλα κόμματα τους μικροκομματικούς επικοινωνιακούς τακτικισμούς τους» καταλήγοντας ωστόσο πως «για λόγους αρχής η ΝΔ υπερψηφίζει την πρόταση σύστασης αυτής της εξεταστικής» διότι «διαχρονικά έχει ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το «Ναι» της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ σημείωναν το απόγευμα πως «ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ είναι εκτεθειμένες επί πολλά χρόνια για την κακοδιαχείριση των οικονομικών τους και τα θαλασσοδάνεια που ελάμβαναν. Η αποδοχή της διερεύνησης της υπόθεσης από Εξεταστική Επιτροπή είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούν να πράξουν για να μην εκτεθούν περαιτέρω».

Υπενθυμίζεται ότι την προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει το τρίγωνο τραπεζών-κομμάτων-ΜΜΕ και τη ροή του χρήματος μεταξύ τους, υλοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας στο κοινοβούλιο σχετική πρόταση η οποία μιλά και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες «σε βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν».

Στο κείμενο της πλειοψηφίας που συνυπογράφεται από τους ΑΝΕΛ επισημαίνεται ότι ο άκριτος δανεισμός και συνολικά η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί έναν από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας. «Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους» τονίζουν και επανέλαβαν την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκ ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι το 2013 είχε τραπεζικά χρέη ύψους 111 εκ ευρώ.

«Οι τράπεζες ‘’τάιζαν’’ με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει» αναφέρουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης επαναλαμβάνοντας τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηρίζουν μάλιστα επιτακτική την ανάγκη να διερευνηθούν εξαντλητικά οι δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι Τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τα ΜΜΕ και ειδικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Ο λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο κύκλο» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι πρέπει να διερευνηθεί: α) το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, οι όροι και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων, β) η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, γ) οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις, δ) το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

Για την έγκριση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 120 βουλευτών) στο πλαίσιο ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά άρθρα