Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρεις πρωτοβουλίες Τσίπρα για την… ταμπακιέρα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάνος Καμμένος,

Επιτυχημένη θεωρείται για το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα η μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή, αφού το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η από κοινού μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βουλή θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για τις δοκιμαζόμενες τις τελευταίες εβδομάδες σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πάνος Καμμένος υποβαθμίζοντας εκ νέου το θέμα Μουζάλα, το οποίο απέδωσε σε «λεκτικό ατόπημα». Όπως και να έχει το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα σήμερα σε τετ α τετ των δύο προέδρων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Υπογραμμίζοντας την δέσμευση της κυβέρνησης για «ανένδοτο» στη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κυβερνητική πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και εκδοτικών συγκροτημάτων, δεσμευόμενος μάλιστα ότι σε δύο μήνες «και όχι του Αγίου ποτέ» θα έχει βγει πόρισμα. Το θέμα αναμένεται μάλιστα να τεθεί επί τάπητος στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτός απροόπτου θα συνέλθει την Πέμπτη.

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να βάλλει κατά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να μετέχει σε Επιτροπή για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του κράτους με τη Siemens, από τον οποίο όπως τόνισε χάθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ. «Η παρουσία σας ήταν εξαιρετικά αμήχανη, ίσως γιατί σας θύμισα την υπόθεση Siemens» σημείωσε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του, ενώ νωρίτερα απευθύνοντας την έκκληση κατέληγε: «Σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, και εσάς, κύριε Μητσοτάκη, να συμμετάσχετε σε αυτήν την Επιτροπή. Άλλωστε, οι γνωριμίες σας με πρόσωπα και στελέχη της εταιρείας μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, ώστε να επιτύχουμε επιτέλους κάτι καλύτερο για τον τόπο».

Τέλος, με μία τρίτη πρωτοβουλία για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να εξεταστούν οι δικογραφίες που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μόλις στην αρχή σε έναν ορίζοντα τετραετίας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «διπροσωπεία», καθώς στο ΕΛΚ ισχυρίζεται ότι δεν βιάζεται, «η χώρα είχε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν χρειάζεται και τέταρτη». «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, δεν σας έφταναν τρεις εκλογικές ήττες; Θέλετε να υποστείτε και μια τέταρτη;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Ξαναπαίζετε στο μέγιστο κρεσέντο του, το σενάριο, το χιλιοπαιγμένο σενάριο της αριστερής παρένθεσης προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κλίμα. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης, αλλά ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο, που ούτε καν νιαουρίζει. Ξεχάστε τις εκλογές κ. Μητσοτάκη για να μην είστε ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα» κατέληξε, κατηγορώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα: «Δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα, τη διαπλοκή, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Siemens» σημείωσε και επανέφερε τις 13 παρεμβάσεις, «που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη δικαιοσύνη και εσείς αντί να σχολιάσετε κάτι εξ αυτών καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν μετά το πέρας της σχεδόν οκτάωρης κοινοβουλευτικής διαδικασίας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε κουβέντα να πει για υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η Siemens, τα τιμολόγια της ΝΔ στον κατηγορούμενο για εκβιασμούς εκδότη, του Σταύρου Παπασταύρου και τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και μιντιακών συγκροτημάτων. «Για τα ζητήματα διαπλοκής άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η ομιλία σας ήταν ένα αναμάσημα πρωτοσέλιδων γνωστού συγκροτήματος Τύπου. Στην ομιλία σας άκουσα διάφορα που κάτι μου θύμιζαν και τελικά είναι όλα τίτλοι από τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα. Αν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη να τον αλλάξετε γιατί είναι προβλέψιμος. Το ίδιο κάνετε και με την εφημερίδα του κομιστή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

“Οι καλύτερες φάσεις”

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επικαλέστηκε 13 παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας τόνισε:

1) Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον ΟΣΚ και τερματίσθηκαν οι διώξεις

2) το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις δημοτικές επιχειρήσεις

3) με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν οι διώξεις για ΟΑΕΕ

4) με το νόμο 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η έκφραση ευγνωμοσύνης. Ευτυχώς καταργήθηκε λίγο αργότερα

5) με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη των ΔΣ τραπεζών για PSI

6) με το νόμο 4141 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στα μέλη των εταιρειών ποιου ιδιωτικοποιούνται

7) απαλλαγή των μελών του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ

8) σταμάτησαν οι ποινικές διώξεις για τους συνεταιρισμούς

9) ανεστάλησαν διώξεις

10) με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο τιμωρούνται με αυστηρές ποινές για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Έτσι αθωώθηκαν τα στελέχη των ΜΚΟ. Η ρύθμιση έμεινε μερικές μέρες και μετά καταργήθηκε επειδή έγινε κατά λάθος. Όμως αυτό ήταν αρκετό για κάποιους, διότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να δικάζεται με τον ευνοϊκότερο νόμο

11) με τον νόμο 4146/2013 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια που έδωσαν. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά που θα έπαιρναν. Η νομοθετική παρέμβαση περιέχει δόλο, την απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις ευθύνες τους. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικροποσά, γιατί χρεοκοπήσατε και τα κόμματά σας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΝΔ έχει χρέη 210 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 197 εκατ. είναι δάνεια από τράπεζες που ελήφθησαν με την έωλη εξασφάλιση των μελλοντικών ποσοστών του. Το ΠΑΣΟΚ το 2013 είχε χρέη 111 εκατ. ευρώ. Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής ότι η υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων σας δεν θα κλείσει επειδή μέσα σε μία νύχτα καταθέσατε τροπολογία που αθωώνει τα στελέχη των τραπεζών.

12) η παρέμβαση αυτή έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη. Είναι νυχτερινή τροπολογία που είχε κατατεθεί 4 φορές και είχε αποσυρθεί. Υπήρχε πολύ μεγάλος ζήλος για την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που έκαναν μεγάλοι όμιλοι. Το κόστος ήταν κοντά στο 1 δις ευρώ από τα χρέη που χαρίσθηκαν.

13) είναι η χειρότερη όλων, διότι δεν αποσκοπούσε στη διευθέτηση κάποιας υπόθεσης ή στην αμνήστευση κάποιου προσώπου. Σκόπευε στον έλεγχο των εκλογών για τους Προϊσταμένους στα Δικαστήρια. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του. «Η αιφνιδιαστική τροποποίηση του νόμου δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά», κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλά για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου. Ποια σκοπιμότητα ευνοήθηκε; Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο Εφετείο, ακόμη και αν αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός

«Θέριεψε ένα σύστημα παραεξουσίας που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μετά. Ακόμη και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ανέφερε τις εξής περιπτώσεις:

-«η παράλειψη να δοθεί στις φορολογικές αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά το επιχείρημα ήταν ότι το ξέχασαν και μετά ότι είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο. Αλλά και όταν παραδόθηκη η λίστα οι έλεγχοι προχωρούσαν αργά. Μέχρι το 2014 απέδωσαν 26 εκατ. και το 2015 έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ

-«αυτό που εξοργίζει ήταν η άρνησή σας να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για την λίστα Μπόργιανς,. Ήταν μία παράλειψη συνειδητή που επιβλήθηκε από το Μαξίμου, διά χειρός του τότε διευθυντή του Κώστα Μπούρα».

-παραγραφή αδικημάτων υπουργών: «σας έχει προφυλάξει από πλείστες υποθέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την διενέργεια ελέγχου στο σύνολο των δικογραφιών για να βρεθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων και ο χρόνος που καταγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τον χρόνο που εστάλησαν στη Βουλή.

-SIEMENS: «το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η συγκάλυψη του σκανδάλου της SIEMENS και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιχειρήθηκε να υπογραφεί από την πρώτη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τελικά υπογράφηκε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που φαίνεται ότι δεν είχε τέτοιες ηθικές αναστολές».

Σχετικά άρθρα