Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερώτηση Β. Οικονόμου για την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού

Ερώτηση Β. Οικονόμου για την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιολογία, Βασίλης Οικονόμου, Ιερά Οδός, Υπουργείο Πολιτισμού,

Τις αρχαιολογικές του ευαισθησίες μας αποκάλυψε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Πολιτισμού, για το τι θα γίνει με την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού.

Η (αρχαία) Ιερά Οδός ήταν δρόμος των Αρχαϊκών χρόνων, ο οποίος συνέδεε την πόλη των Αθηνών με το Θριάσιο Πεδίο, στο οποίο μία φορά το χρόνο τελούνταν τα περίφημα (αλλά και έως σήμερα ανεξήγητα σχετικά με τον ακριβή χαρακτήρα τους) Ελευσίνια μυστήρια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ των Κλασσικών έως και των Ρωμαϊκών χρόνων στην Ιερά Οδό κατασκευάσθηκαν τουλάχιστον οκτώ επάλληλα οδοστρώματα και η πορεία της σχεδόν ταυτίζεται με τη σύγχρονη οδική αρτηρία (που εκτείνεται από την οδό Πειραιώς έως την Ελευσίνα), έχοντας κάποιες μικρές παρεκκλίσεις.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η Ιερά Οδός (διάσπαρτη από Ιερά και εργαστήρια, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και παρόδια νεκροταφεία) αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης πεζοπόρων προσκυνητών (αποκλειστικά άνδρες σύμφωνα με την παράδοση) που κατά την μετάβασή τους προς την περιοχή της Ελευσίνας αντάλλασσαν σκωπτικά πειράγματα, γνωστά και ως «γεφυρισμοί».

Διαβάστε την ερώτηση του Βουλευτή:

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ανάδειξης της Αρχαίας Ιεράς Οδού (Αρ. Πρωτ. 12293/27.06.2013). Όπως τονίσαμε και στην προηγούμενη ερώτησή μας, η Αρχαία Ιερά Οδός αποτελεί μια παγκόσμια κληρονομιά που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε και όχι να την καταχώνουμε εν αναμονή πόρων και τρόπου ανάδειξης. Η αιτιολογία της απόφασης κατάχωσης είναι κατά τη γνώμη μας έωλη και πρέπει άμεσα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Αρχαίας Ιεράς Οδού, η οποία πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάδειξης και σύνδεσης όλων των σημαντικών αρχαίων πόλεων της Αττικής, αρχής γενομένης από την Ελευσίνα και τα Μέγαρα που μέσω της Αρχαίας Ιεράς Οδού μπορούν να έρθουν και πάλι σε επαφή με την Αθήνα. Είναι πραγματικά αδικαιολόγητο με αιτιολογία την οικονομική κρίση να θάβουμε αρχαιολογικούς θησαυρούς που με ελάχιστες (οικονομικά) παρεμβάσεις μπορούν να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Υπάρχει σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης της Αρχαίας Ιεράς Οδού;

2. Υπάρχει σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί η Αρχαία Ιερά Οδός;

3. Για ποιους λόγους δεν έχει υπάρξει απαγόρευση στη χρήση τμημάτων της Αρχαίας Ιεράς Οδού για σκοπούς άλλους από την αρχαιολογική και πολιτιστική αξιοποίησής της και για ποιους λόγους δεν πραγματοποιείται σαφής οριοθέτησή της ώστε να μην δημιουργούνται τετελεσμένα επί της Αρχαίας Ιεράς Οδού;

4. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρότασή μας για αξιοποίηση της Αρχαίας Ιεράς Οδού ως μέρος και βασικό άξονα ενός συνολικού σχεδίου ανάδειξης και διασύνδεσης όλων των σημαντικών αρχαίων πόλεων της Αττικής, όπως είναι η Ελευσίνα και τα Μέγαρα;

Σχετικά άρθρα