Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Την Τρίτη οι Έλληνες θα μάθουν ποιος είναι μαζί και ποιος απέναντι στη διαπλοκή»

«Την Τρίτη οι Έλληνες θα μάθουν ποιος είναι μαζί και ποιος απέναντι στη διαπλοκή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαπλοκή, Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σβίγκου, ΣΥΡΙΖΑ,

«Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι και για ποιους λόγους επιθυμούν να συνεχιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας, ατιμωρησίας το οποίο ρίζωσε, με την ανοχή ή και την στήριξη των κομμάτων του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kontranews».

«Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν εμπλέκεται στο σκοτεινό παιχνίδι της διαπλοκής, και άρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκβιασμού, έχει δεσμευθεί ότι όλα αυτά τελείωσαν. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, ότι το έχουν καταλάβει διάφοροι, αν κρίνουμε και από τα πανικόβλητα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που εμφανίζονται, εδώ και μέρες», τονίζει η κα Σβίγκου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στις Βρυξέλλες, σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι επηρεάζεται η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρώπη είναι βαθιά πληγωμένη. Και βρίσκεται μπροστά σε ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κάθε χώρα χωριστά, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός της εθνικιστικής περιχαράκωσης και της ακροδεξιάς. Αν επιλεχθεί αυτός ο δρόμος, ούτε η ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται, ούτε η ίδια ως συλλογικό εγχείρημα έχει μέλλον. Αν επικρατήσουν οι ακραίες φωνές, αν κερδίσουν και άλλο έδαφος η ακροδεξιά και ο ρατσισμός, αυτή θα είναι άλλη μια έμμεση νίκη του φονταμενταλισμού.

Απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών, μισαλλόδοξων και σκοταδιστών, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της συλλογικής και ενιαίας απάντησης, που δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν είναι  εξ ορισμού αντιθετικές έννοιες. Είναι αναγκαία η εξάρθρωση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αιτιών της, οι στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και η απομόνωση των ακραίων ρατσιστικών φωνών.

Ανησυχείτε, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, μήπως αλλάξουν στάση οι χώρες που συναίνεσαν στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;

Καταρχάς, η σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, πέρα από υπεραπλουστευτική και ακροδεξιάς έμπνευσης, είναι και άτοπη.  Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι δράστες ήταν πολίτες των χωρών στις οποίες επιτέθηκαν. Το κλείσιμο των συνόρων και η άρνηση της μετεγκατάστασης προσφύγων, δεν θα συμβάλλει καθόλου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  Η υλοποίηση της μετεγκατάστασης είναι ο μόνος τρόπος, αφενός  να βρεθεί μια ανθρωπιστική  λύση στο δράμα των προσφύγων, κι αφετέρου να υπάρξει μια οργανωμένη και άρα ελεγχόμενη μετακίνηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους κι άλλες χώρες, σας απασχολεί;

Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση, αλλά βαρβαρότητα. Απέναντι σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη Συρία για να γλυτώσουν ακριβώς από τους βομβαρδισμούς, τους διωγμούς και τις σφαγές  του ISIS,   όλα τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να δείξουν το πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους περνά και μέσα από τη φροντίδα για τα θύματά του. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα τους. Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί έμπρακτη άρνηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα παραβιάζουν τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης. Σίγουρα δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε και αυτή που μπορεί να επιβιώσει.

Η αξιολόγηση πιστεύετε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα, ακόμα κι αν χρειαστεί να υπογράψουμε τα πάντα και μάλιστα άρον-άρον;

Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, που αγωνίζεται για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, με έγνοια για τους πιο αδύναμους. Αν είχε μπει στην λογική των προηγουμένων, που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, τότε ίσως η αξιολόγηση να είχε κλείσει προ πολλού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνιστά διαπραγμάτευση Βέβαια, είναι αλήθεια ότι, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης.

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας το θεωρείτε ορατό ή αν χρειαστεί θα πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τις ελπίδες τους, σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας. Παρόλα αυτά, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, άρχισαν να ακούγονται φωνές από κόμματα της αντιπολίτευσης, απώτερος σκοπός των οποίων ήταν η επιστροφή στην εξουσία, για μετάλλαξη της λαϊκής εντολής. Ο κόσμος εμπιστεύεται την σημερινή κυβέρνηση, κι αυτή η εμπιστοσύνη είναι η μεγαλύτερη δύναμή της.

Με το ΠΑΣΟΚ της κας Γεννηματά γιατί δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, την ιδεολογική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό έδειξε, άλλωστε, και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ως κόμμα, μάλιστα, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που διαπερνούν ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατή η συνεργασία με δυνάμεις που ομνύουν στην λιτότητα και στην περιστολή του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τέτοιες λογικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Σε λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε Συνέδριο. Τι θα σηματοδοτήσει;

Κάθε συνέδριο είναι κορυφαία διαδικασία για ένα αριστερό κόμμα. Διαδικασία αποτίμησης, περισυλλογής, αλλά και στρατηγικού προσανατολισμού. Από το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Το προσφυγικό, η άνοδος της ακροδεξιάς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ελπιδοφόρα άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων σε μια σειρά άλλων χωρών, η  ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο όπως αυτό που ορίζει η συμφωνία, η σχέση κόμματος και κυβέρνησης, αποτελούν τα κύρια ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Το συνέδριο πρέπει να δώσει απαντήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε αυτά τα ερωτήματα, έχοντας το βλέμμα στις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, με στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού ριζοσπαστικού κόμματος, ανοιχτού στην κοινωνία και τις διεργασίες της.

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή την Τρίτη, για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά… τι περιμένετε;

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι και για ποιους λόγους επιθυμούν να συνεχιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας, ατιμωρησίας το οποίο ρίζωσε, με την ανοχή ή και την στήριξη των κομμάτων του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν εμπλέκεται στο σκοτεινό παιχνίδι της διαπλοκής, και άρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκβιασμού, έχει δεσμευθεί ότι όλα αυτά τελείωσαν. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, ότι το έχουν καταλάβει διάφοροι, αν κρίνουμε και από τα πανικόβλητα  πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που εμφανίζονται, εδώ και μέρες.

Σχετικά άρθρα