Το Eurogroup της 22ας Απριλίου υπέδειξε ως στόχο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Active Greece Awards 2016», την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, κλείνει ο κύκλος που άνοιξε τον Αύγουστο του 2015 με την εξειδίκευση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η κυβέρνηση δούλεψε αυτό το διάστημα με συγκροτημένο τρόπο, προκειμένου να αμβλύνει το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον. Έτσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση «αποδείχτηκαν παραπλανητικές», ενώ το 2016 αναμένεται να είναι έτος επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι εξαγωγές σημείωσαν επίδοση ρεκόρ, από την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα, καθώς οι αξίες τους έφτασαν τα 17 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εξαγωγών βελτίωσε το εμπορικό ισοζύγιο, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Για τη στήριξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερές σχέδιο μέτρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, για την εκπόνηση του οποίου έχει συσταθεί ειδική επιτροπή. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αξιοποίηση εργαλείων, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Enterprise Greece», ενώ ενισχύεται και η οικονομική διπλωματία, για την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και των άμεσων επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτή του Ιράν.
Η αναπτυξιακή διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από:
– Τον αναπτυξιακό νόμο. Προτεραιότητα δίνεται στις παραγωγικές μονάδες, στους κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία, στη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις θα προβλέπεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 7 χρόνια.
– Το ΕΣΠΑ. Περισσότερη έμφαση θα δοθεί σε μικρά και μεσαία έργα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Η κυβέρνηση εξασφάλισε από την Κομισιόν, τόνισε ο κ. Σταθάκης, το διπλασιασμό της προκαταβολής σε κάθε πρόγραμμα.
– Το αναπτυξιακό ταμείο, ως μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΜ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα.