Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Ευρωπαίοι και όχι πρόσφυγες πίσω από τις επιθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βομβιστική Επίθεση, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Πρόσφυγες, Ράνια Σβίγκου, ΣΥΡΙΖΑ, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

“Αν υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από, το προσφυγικό, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού”, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αναφερόμενη στη διπλή τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τις Βρυξέλλες, επεσήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με τις επιθέσεις αυτές, καθώς, όπως είπε, “ήδη ακούγονται τέτοιες ακροδεξιές φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη”, ενώ υπογράμμισε ότι “οι επιθέσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τον ISIS και από τους φονταμενταλιστές”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Χρειάζεται ψυχραιμία, αποτίμηση και συντονισμός καλύτερος από εδώ και πέρα των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια σειρά ζητημάτων  με μονομερείς ενέργειες ή με μια εικόνα μιας επίπλαστης ασφάλειας η οποία βλέπουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη αποδομείται.

Υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού. Πολλοί θα προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό. Ήδη ακούγονται τέτοιες ακροδεξιές φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη. Βέβαια ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τον ISIS και από τους φονταμενταλιστές που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Και ο Ρέντσι ανέφερε χτες- ότι αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με το να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες θα λύσουν την τρομοκρατία, όταν ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι Ευρωπαίοι πολίτες αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ως εγκέφαλοι και ως δράστες των επιθέσεων.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι απλοϊκά σχήματα ανάλυσης, όπως «κλείνω τα σύνορα, άρα επιλύω το ζήτημα της τρομοκρατίας και την κρατάω έξω από τα σύνορά μου» ή ότι μόνο με την καταστολή μπορούμε να το επιλύσουμε, νομίζω ότι είναι απλοϊκά σχήματα τα οποία δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Eυρωπαίους πολίτες, αλλά θα πρέπει να δούμε πολύ βαθιά αυτό το φαινόμενο, να δούμε τα αίτια πίσω από την έξαρσή του, να δούμε τι παρακινεί έναν Βέλγο ή έναν Γάλλο πολίτη τρίτης γενιάς να στρατολογηθεί από τον ISIS και να να δολοφονήσει αθώους πολίτες.. Πρέπει όλα αυτά λοιπόν να κάτσουμε να τα συζητήσουμε σοβαρά και θα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη. Η εθνικιστική αναδίπλωση όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα θέματα αυτά, αλλά θα τα τροφοδοτήσει.

Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη. Υπάρχουν από τη μία πλευρά εκείνες οι δυνάμεις, που κι προσβλέπουν σε μια Ευρώπη φρούριο, σε μια Ευρώπη εθνικών περιχαρακώσεων, σε μια Ευρώπη που θέλει να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες και να μεταφέρει το «πρόβλημα» στον γείτονα και από την άλλη όμως υπάρχουν και δυνάμεις στην Ευρώπη οι οποίες θεωρούν –και σωστά- ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και μόνο μέσα από μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αλλά και αυτή η αντιμετώπιση αντανακλά μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη. Και όχι μια Ευρώπη αλά καρτ όπου μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα και να λένε ότι «δεν τηρείτε τα συμφωνηθέντα, οπότε πρέπει να πάρετε τα τάδε μέτρα», ενώ σε αυτούς που κλείνουν τα σύνορα εντοπίζεται η υποκρισία και μια περίεργη ανοχή. Οπότε θα πρέπει να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες ως προς το προσφυγικό. Ήδη η Ευρώπη έχει ολιγωρήσει ως προς αυτό. Αν υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από, το προσφυγικό, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού.  Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη και από το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη από αύριο και το προσφυγικό αλλά και την τρομοκρατία, θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της.

Θα πρέπει βέβαια να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην βρουν κάποιες χώρες ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις εντός ευρωπαϊκών χωρών το άλλοθι και να παρακωλύσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με το να μην εφαρμοστούν αυτές οι συμφωνίες δημιουργούνται περισσότεροι κίνδυνοι και από την ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών. Για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να ενισχυθεί η ασφάλεια, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης να εφαρμοστούν.

Σχετικά άρθρα