Όχι μια αλλά δύο φορές επανέλαβε τη φράση «γενοκτονία των Ποντίων» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη αν και στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου είχε προκαλέσει σάλο και μεγάλες αντιδράσεις με την τοποθέτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία», υποστηρίζοντας ότι ήταν “εθνοκάθαρση”.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το θέμα που είχε δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του για τους Πόντιους ως «μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».
«Από εκεί και πέρα αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους. Δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα και η Δημοκρατία επιτρέπει τη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων. Σημασία έχει η ενότητα του ελληνισμού» τόνισε.
Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα που προέκυψε με τους Ποντίους ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.
»Από εκεί και πέρα το κράτος έχει μια σαφή πολιτική ως προς το θέμα των Ποντίων, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτήν που επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως με την επίσκεψη του Αρμενίου Προέδρου στη χώρα.
»Επαναλαμβάνω για τη Γενοκτονία. Από εκεί και πέρα αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους. Δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα και η Δημοκρατία επιτρέπει τη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων. Σημασία έχει η ενότητα του ελληνισμού».
Ο κ. Φίλης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο σε πολύ καλό κλίμα την Τρίτη στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα Ελληνισμού, Ορθοδοξίας, Παιδείας και Ομογένειας.
Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τη συζήτηση χρήσιμη και εποικοδομητική, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία για την επίλυση όσων ζητημάτων προκύψουν από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.
Ιδιαίτερα στο ζήτημα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Ομογένεια της Αμερικής, η όποια συζήτηση καθιστά αναγκαία τη συνεργασία με την Εκκλησία που έχει την ευθύνη του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική.
«Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό που υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε με τη σειρά του πολύ ωραία την επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, προσθέτοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ σαφές, ανοιχτό και ευθύ πεδίο.
Ο Αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι «χρησιμοποιήσαμε τον όρο συνεργασία, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός όρος γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί ό,τι υπάρχει.
»Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτό που, όπως είπα στον κύριο Υπουργό, συμβαίνει εδώ, ένα θαυμαστό φαινόμενο, το ότι είμαστε στην 6η γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δε συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην 3η γενιά.
»Αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε και υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί εδώ και στο χώρο καταγωγής μας που είναι η Ελλάδα».