Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκτακτο σχέδιο δράσης μετά τις Βρυξέλλες ενεργοποιεί το Μαξίμου

Έκτακτο σχέδιο δράσης μετά τις Βρυξέλλες ενεργοποιεί το Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βρυξέλλες, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Μετανάστες, Νίκος Τόσκας, Ντόναλντ Τουσκ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πάνος Καμμένος, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για τη φύλαξη χώρων “υψηλής επικινδυνότητας” αποφασίστηκε μετά την σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους Νίκο Τόσκα και Πάνο Καμμένο στον απόηχο του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από το έκτακτο σχέδιο προβλέπεται η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε όλους τους χώρους που μπορεί να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατών.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκαν αυξημένα μέτρα γύρω από πρεσβείες, σχολεία και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους συμφερόντων Ισραήλ, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γαλλίας. Επίσης, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τα αεροδρόμια της χώρας, τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και το Μετρό, καθώς και για τα λιμάνια και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

H κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να βάλει άμεσα τάξη και να αποσυμφορήσει κυρίως το λιμάνι του Πειραιά καθώς και την Ειδομένη, μετά και τα χθεσινά επεισόδια και τις διαμαρτυρίες των προσφύγων που ακολούθησαν τη βομβιστική επίθεση.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία στο Μαξίμου για τα ακροδεξιά αντανακλαστικά που φαίνεται πως ενεργοποεί το νέο μακελειό στις χώρες της Ευρώπης, “νομιμοποιώντας” εμμέσως τη γραμμή των χωρών του Βίζενγκραντ, καθώς η μία μετά την άλλη, χώρες μέλη της ΕΕ ρέπουν προς τη λογική των κλειστών συνόρων και την αύξηση των συνοριακών ελέγχων. Ο φόβος έγκειται στην εθελοντική βάση του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει σε λίγα 24ωρα, καθώς αυξάνονται οι φωνές που απορρίπτουν τη βάση της συμφωνίας εντός της ΕΕ. “Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που δημιουργούν αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να στραφεί σε μία άλλη πολιτική. Περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό το νέο τρομοκρατικό χτύπημα” σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Εν τω μεταξύ, εξοργισμένοι είναι στο κυβερνητικό επιτελείο από τη στάση της Τουρκίας, καθώς όπως φαίνεται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Άγκυρα δείχνει να μην συμμορφώνεται με τη δέσμευση για μείωση αν όχι ανακοπή των ροών. Αυτό το μήνυμα μεταβίβασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Τρίτης, από την οποία ζήτησε κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων προς την Τουρκία. “Ακόμα δεν έχουμε δει μείωση των ροών” σημείωσε χαρακτηριστικά στην κα. Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού αναμένονται εντός των επόμενων 24ώρων, με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και την Ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Τα δύο θέματα που έχουν βάλει φωτιά στο Μαξίμου είναι αφενός η μείωση των προσφυγικών ροών, η οποία είναι στο χέρι της Τουρκίας και αφετέρου η επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω διαδικασία, η οποία θα γίνεται για κάθε άτομο ξεχωριστά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ώστε να μην υπάρξουν άλλα “παρατράγουδα” από τον ΟΗΕ, εκτιμάται κατά προσέγγιση ότι θα διαρκεί δέκα ημέρες. Ο σχεδιασμός αυτός ωστόσο παραμένει στον αέρα αφού μένει να αποδειχθεί επί του πρακτέου. Για το θέμα αυτό αναμένονται οι πάνω από 2.000 ειδικοί από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνδράμουν στο έργο της χορήγησης ασύλου εντός των επόμενων ημερών.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση με διαδικασίες “fast track”. Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου θα βρεθεί τόσο η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης σε ξεχωριστό υπουργείο με δύο γραμματείες (πρώτης υποδοχής και χορήγησης ασύλου), όσο και το χρονοδιάγραμμα για τα εν εξελίξει έργα και δράσεις.

Σχετικά άρθρα