Με συμφωνία για το φορολογικό και “μισή” συμφωνία για το Ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο που αποχωρεί για το Πάσχα των Καθολικών και θα επιστρέψει στις 2 Απριλίου.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος έκαναν το πρωί της Κυριακής μία συνολική αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων και χάραξαν τον οδικό χάρτη για την επιστροφή των Θεσμών.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του Απρίλη.
Ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη συνάντηση υποστήριξε ότι στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει κλείσει η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει σημαντική απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.”Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης εισφορών. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.
Για σημαντική πρόοδο μιλάει η Κομισιόν
Σημαντική πρόοδος στο φορολογικό και εν μέρει στο συνταξιοδοτικό καταγράφεται κατά την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι «η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
»Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».
Οι εξωπραγματικές απαιτήσεις βγάζουν στη σέντρα το ΔΝΤ
Σε μεγάλο πονοκέφαλο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση εξελίσσεται για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, με το Ταμείο να απειλεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα με εξωπραγματικές αξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το Ταμείο ζητά χαμηλότερο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ, πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, νέα μέτρα άνω των 5 δισ. ετησίως και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση αυτή αντικατοπτρίζει τη σταθερή θέση του Ταμείου για μέτρα άμεσης απόδοσης, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελεί εν πολλοίς και μέσο πίεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για απομείωση του χρέους. Πάντως, όπως και να έχει η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά την υλοποίηση μέτρων που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Ενδεικτική του εκνευρισμού που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τη στάση του ΔΝΤ είναι η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση στην Ουάσιγκτον.
«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» αναφέρουν και υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!
«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Mίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η στάση αδιαλλαξίας του Ταμείου σύμωνα με πληροφορίες, όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το tribune.gr, οδηγεί την κυβέρνηση σε συνεργασία μάλιστα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αναζήτηση λύσης που αφήνει εκτός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το θέμα, όπως γράφει το «Έθνος», τέθηκε και στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η καγκελάριος διερωτήθηκε «τι κάνει ο Τόμσεν» και πρόσθεσε πως ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση στο ασφαλιστικό δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει προτείνει».
Μπροστά στο ενδεχόμενο αδιεξόδου μπαίνει στο τραπέζι η προώθηση «ευρωπαϊκής λύσης», πρόταση που κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.