Σε μία επί της αρχής συμφωνία, στην οποία παραμένουν παρά πόδα οι “κόκκινες γραμμές” και η απειλή βέτο από την Κύπρο κατέληξαν οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στην διαπραγμάτευση που θα αρχίσει με την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας δεν υπήρξε συνέπτευξη Τύπου ούτε κείμενο συμπερασμάτων.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, έχοντας λάβει την εντολή διαπραγμάτευσης από τους 28 προκειμένου να βρεθεί η συμφωνία που θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο εργασίας. Όπως σημείωσε, βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων» τόνισε.
“Μετρημένος” και βάζοντας χαμηλά τον πήχη εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως «Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά συμφωνία επί της αρχής». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κοινές προτάσεις που θα συζητηθούν στην συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί θετική έκβαση των συνομιλιών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι» .
Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Το κυριότερο «αγκάθι», σύμφωνα με όλες της πληροφορίες, είναι το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν πέντε ενταξιακά κεφάλαια τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος. Η χρυσή τομή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει βρεθεί στη διατύπωση, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί μία αόριστη δέσμευση για επιτάχυνση του ξεπαγώματος υπό προϋποθέσεις.
Αξιόπιστη συμφωνία ζήτησε ο Τσίπρας
Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς παρέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο, τονίζοντας πως προσβλέπει “σε μια αξιόπιστη συμφωνία ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη τήρησης του “πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.
Επίσης τόνισε πως αναμένει “να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της ”Βαλκανικής Οδού” και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους”.