Σαφές μήνυμα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φοβικών συνδρόμων από μέρους της Ευρώπης έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αλληλοσυνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και σεβασμός από τα κράτη της Ευρώπης μερικών θεμελιωδών αρχών του ανθρωπισμού.
«Βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών δια του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του Ανθρωπισμού. Δυστυχώς, σ’ αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις. Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε ότι όλοι οφείλουν να συνεργαστούν και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον για να βρεθεί κάποια λύση.
«Η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών. Ιδίως δε στο προσφυγικό ζήτημα να προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, αναφέρθηκε στην ιστορία και την μακραίωνη φιλία των δύο κρατών, ενώ ευχαρίστησε και τους Έλληνες για το καταφύγιο που προσέφεραν στους Αρμένιους πριν έναν περίπου αιώνα.