Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στυλιανίδης: 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση

Στυλιανίδης: 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανθρωπιστική Βοήθεια, Ανθρωπιστική Κρίση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόσφυγες, Χρήστος Στυλιανίδης,

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης εντός ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος τον κ. Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν, αλλά και από κάθε κράτος, ξεχωριστά, που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια είτε σε προσωπικό, γιατί νομίζω η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ακριβώς γι’ αυτό είμαι εδώ κ. πρόεδρε, ως επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και στο πλαίσιο της νέας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περάσει, ήδη, από το Κολέγιο των Επιτρόπων ο νέος μηχανισμός βοήθειας έκτακτης ανάγκης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και εντός Ευρώπης» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Επεσήμανε, δε, ότι είναι η πρώτη φορά που περνάει τέτοιος μηχανισμός, και πρόσθεσε: «Θα έχουμε την Τρίτη και την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένουμε τουλάχιστον το χρηματοδοτικό σκέλος του νέου μηχανισμού να είναι εγκεκριμένο και μέσα από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση». «Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επί του εδάφους δίχως τη συνεργασία με το κράτος-μέλος, ανεξάρτητα εάν αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα παρασχεθεί μέσα από τους εταίρους μας, που παρέχουν παγκοσμίως ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, ότι «έτσι κι αλλιώς, αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ιαπωνία, όταν έγινε το ατύχημα της Φουκουσίμα, που είναι στους G7, η βοήθεια δόθηκε μετά από αίτημα τις ιαπωνικής κυβέρνησης, πάλι έγινε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι ότι πρέπει να συντονιστούμε για να καταφέρουμε, όπως σωστά είπατε, να αμβλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων και να έχουμε ως στόχο ότι όλα αυτά που κάνουμε είναι μέρος αυτού που επιδιώκουμε όλοι: Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στηρίζει» υποστήριξε και χαρακτήρισε συγκλονιστικό ότι «οι Έλληνες πολίτες, μέσα σε τόσες οικονομικές δυσκολίες, δίνουν παράδειγμα προς όλους μας, για το τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Νωρίτερα, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η βούληση όλων μας είναι να τα καταφέρουμε» και πως είναι «δύσκολες ώρες όχι μονάχα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είναι «ώρες που δοκιμάζουν και τις αξίες μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να σπεύσουμε, ώστε να οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανθρωπιστική βοήθεια».

«Ταυτόχρονα, βεβαίως, σε διπλωματικό επίπεδο, τα βλέπετε, γίνονται κινήσεις, προσπάθειες για να βρεθεί αποτελεσματική λύση, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι να δώσουμε χείρα βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται για πολλές μέρες παγιδευμένοι» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και νομιζω ότι εάν δεν υπάρξει μία ουσιαστική προσπάθεια ώστε να τους πείσουμε να μεταφερθούν στα οργανωμένα camps και ταυτόχρονα να δοθεί ουσιαστική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα σε δυσκολότερες καταστάσεις» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, εκτιμά την πρωτοβουλία της σημερινής παρουσίας του κ. Στυλιανίδη και συμπλήρωσε πως εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι «έχει υπάρξει μία μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου και να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα απαραίτητα κονδύλια, κυρίως όμως να είναι αποτελεσματική η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των ΜΚΟ».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήρθε να συζητήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού «που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, με στόχο να αμβλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων στις περιοχές που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε και τις οποίες θα επισκεφτώ πολύ σύντομα, μόλις έχουμε τις εγκρίσεις».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, γιατί μόνο έτσι αυτή η υλοποίηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. «Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ομάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με στόχο να παράσχουμε το συντομότερο δυνατό αυτήν την βοήθεια που χρειάζεται ο πρόσφυγας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Αυτή η μορφή παροχής βοήθειας είναι βασική θέση της ανθρωπιστικής κοινότητας παγκοσμίως, παρέχεται, είτε σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, είτε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε μετά από φυσικές καταστροφές».

«Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι, με βάση την ιστορική ευθύνη μας, να παράσχουμε αυτήν τη βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι σήμερα εντός ευρωπαϊκών συνόρων» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίσης. «Θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα, ως σύνολο, εγώ ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος για τη Μετανάστευση, η κ. Τάισεν, η κ. Κρέτσου, όλοι ως ομάδα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα» ανέφερε.

Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό είναι ένα ειδικό κονδύλι που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι υπάρχουν κι άλλα κονδύλια μέσα από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζονται άλλοι επίτροποι, που είναι έτοιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή, την κρίση.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες πολίτες για την ανταπόκρισή τους αυτές τις δύσκολες ώρες, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, για το επίπεδο βοήθειας που παρέχουν στους πρόσφυγες» σημείωσε ο επίτροπος και συμπλήρωσε: «Είναι αμέτρητα και καθημερινά τα παραδείγματα ανθρωπιάς στα νησιά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Οι Έλληνες πολίτες, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, διατηρούν τον ανθρωπισμό τους» τόνισε προσθέτοντας:

«Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και είναι η καθημερινή πράξη της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν 100 εκατ. τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα και έχουν περάσει στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε ερώτημα για το ποιο είναι τελικά αυτό το ποσό για την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το συνολικό ποσό για τρία χρόνια είναι 700 εκατ, 300 φέτος, 200 τον επόμενο χρόνο και 200 το 2018. «Ο μηχανισμός δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αναφέρεται σε όποιες χώρες θα έχουν τις ειδικές συνθήκες, που αυτήν τη στιγμή μόνο η Ελλάδα έχει» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα