Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας ιδιαίτερα μετά τις μονομερείς ενέργειες των Ευρωπαίων

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βικτόρια Νούλαντ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Παππάς, Σκόπια, Συνθήκη Σένγκεν, Τουρκία,

Την θέση ότι οι ΗΠΑ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Ελλάδος σε αυτή την τόσο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζει στο προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» διατύπωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Η Νούλαντ εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, το οποίο επισκέφθηκε χθες, χαρακτηρίζοντας τις εγκαταστάσεις μοντέλο, που έχει οργανωθεί και διοικείται πολύ καλά, ενώ εξέφρασε τον σοβαρό προβληματισμό της για την κατάσταση που συνάντησε στην Ειδομένη, την οποία χαρακτήρισε «απελπιστική».

Ωστόσο, εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η Ελληνική Αστυνομία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όσο και ο τοπικός πληθυσμός.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων λόγω του προσφυγικού θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες για την ονομασία αλλά και την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή την περίοδο τα Σκόπια βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που ερμηνεύεται ότι μάλλον δεν διαβλέπει κάτι άμεσο να γίνεται στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πάντα υποστηρίζουν την επίλυση της εκκρεμότητας, χωρίς να σημαίνει ότι το θέμα αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συνομιλιών της στην Αθήνα.

Όσον αφορά το προσφυγικό η Νούλαντ υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν όσο μπορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και θέματα ενέργειας αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης.

Στο θέμα της αξιολόγησης η Νούλαντ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την επιστροφή του κουαρτέτου για μία επιτυχή κατάληξη που θα άνοιγε τον δρόμο για τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Σχετικά άρθρα