Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρκελ – Τσίπρας εναντίον όλων στη Σύνοδο Κορυφής

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής,

Αλλάζει δραματικά από λεπτό σε λεπτό το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για τα σύνορα και την τύχη της Ελλάδας και χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και ενώ η Αθήνα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεχόταν το κλείσιμο των συνόρων, ζητώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, το κλίμα άλλαξε και δημιουργήθηκε κοινό μέτωπο Γερμανίας Ελλάδας. Η Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε να βγει μπροστά και να απορρίψει την αναφορά για κλείσιμο των συνόρων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (επί της ουσίας τα σύνορα είναι κλειστά), ενώ από την ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι πλέον πίεση ασκείται στην Τουρκία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνομολογήθηκε ότι Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν από κοινού με τη συγκεκριμένη αναφορά περί κλεισίματος συνόρων και δεν θέλουν να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η πίεση στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι στην Τουρκία, δημιουργείται τάση επίκρισης των κλειστών συνόρων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ότι όλα είναι υπό διαμόρφωση.

Το κλίμα αλλάζει και όσοι βιάζονται να εκμεταλλευτούν, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εκτεθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και στηλιτεύουν τη στάση του προέδρου της ΝΔ, να προβαίνει σε δηλώσεις χωρίς να ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μέρκελ: Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, μετά το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα.

Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια βιώσιμη λύση από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γραμμή της Ελλάδας

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες

«Καταρχήν, αυτό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε συλλογικές λύσεις, Ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, για την Ευρώπη. Είτε υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες εφαρμόζουμε είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμφωνίες».

«Τώρα υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Περιμένω σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ –Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι ροές και να διαλυθεί το δίκτυο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, (είναι απαραίτητο) να έχουμε μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης, γιατί νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές, κάποιες αξίες. Μία από τις θεμελιώδεις μας αρχές ήταν ο επιμερισμός της ευθύνης, ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη και περιμένω ότι αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets.

«Εχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας», έγραψε.

Σχετικά άρθρα