Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “όπλα” του Τσίπρα στη μάχη των Βρυξελλών

Τα “όπλα” του Τσίπρα στη μάχη των Βρυξελλών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μαρκ Ρούτε, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής,

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσει την “Ευρωπαϊκή Βαβέλ” που απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή το προσφυγικό.

Με όπλο τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός πάει στη Σύνοδο Κορυφής σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Ο Γιάννης Μουζάλας ακριβώς αυτό περιέγραψε την Κυριακή με τη φράση “πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων”…

Τα πάντα φαίνεται ωστόσο ότι θα κριθούν στις συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, την Μέρκελ και τον Νταβούτογλου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θα έχει την ανοιχτή υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Τουρκία είναι το ζητούμενο πάντως, που έχει να κάνει με την επιστροφή στα εδάφη της των παράτυπων μεταναστών, αλλά και τον εκμηδενισμό των ροών απο τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.

Η Άγκυρα θα επιδιώξει – όπως ήδη έχει δηλώσει – να εκμεταλλευτεί την θέση που κατέχει και εκτός από τις οικονομικές απαιτήσεις να βάλει από το “παράθυρο” για άλλη μια φορά τόσο το θέμα της ενταξιακής της πορείας όσο και την κατάργηση των θεωρήσεων βίζας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κλιμάκιο από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στην Τουρκία και διαπραγματεύεται σε διμερές επίπεδο την επέκταση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από τα νησιά με φαστ τρακ διαδικασίες. Ο στόχος είναι οι διαδικασίες να γίνονται μέσα σε 48 ώρες και αποτελεί την επικύρωση της προφορικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα Τούρκος παρατηρητής να βρίσκεται, πλέον στα ελληνικά hot spot προκειμένου να καταγράφει τις ροές που δέχονται καθημερινά τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια στιγμή πολλά θα κρίνουν οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Μαρτίου σε 3 κρατίδια της Γερμανίας, και αποτελεί αυτή τη στιγμή τον “καλύτερο σύμμαχο” για την ελληνική πλευρά με την Άνγκελα Μέρκελ να επιθυμεί να υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποια αποτελέσματα.

Διακαής πόθος της Μέρκελ είναι να μειωθούν οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορά της χώρας της και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία. Μεγάλο κέρδος για την ίδια θα είναι να έχει στα χέρια της, στο τέλος της ημέρας, έναν “οδικό άξονα” που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη λύση του προσφυγικού.

Σχετικά άρθρα