«Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου για να διαχωρίσουν το προσφυγικό από την τήρηση των όρων του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Παρ´ όλα αυτά παρατηρείται μια αλλαγή στάσης απέναντι στη χώρα» αναφέρει σε ανάλυση της σήμερα Κυριακή στις οικονομικές της σελίδες η FAZ.
«Οι αγρότες μπλοκάρουν τους δρόμους και οι μετανάστες τις γραμμές των τρένων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις. Ωστόσο δεν διαφαίνεται η προοπτική μιας συζήτησης περί εκπτώσεων προς την Ελλάδα ως προς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, εάν δεν παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας πρόοδος (στο θέμα των μεταρρυθμίσων).
Παράλληλα την ίδια μέρα, μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά από τη συνεδρίαση του Ευrogroup θα βρίσκονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα συνομιλούν για το προσφυγικό. Εντούτοις όπως γίνεται ήδη σαφές δεν θα υπάρξει ανάμειξη της μιας συνεδρίασης στην άλλη, καθώς τα προβλήματα που θα εξετάσει η καθεμιά εξ αυτών αντιμετωπίζονται χωριστά», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
«Ευελιξία, όσο βγαίνουν τα νούμερα»
Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το άρθρο, παρά το γεγονός ότι προσφάτως παρατηρείται μια εμφανής εγκράτεια στις αναφορές του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα, λόγω των πιέσεων που δέχεται στο μέτωπο του προσφυγικού, εντούτοις ο ίδιος δεν κάνει λόγο για καμία έκπτωση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ανάλυσή της FAZ «το Βερολίνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαχωρίσει τα δύο ζητήματα». Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται και οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε από το Λονδίνο, ότι παρά την προσφυγική κρίση, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χρονοτριβεί με τις μεταρρυθμίσεις.
«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και μολονότι η προσφυγική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσχημα προκειμένου η Ελλάδα να σπάσει τη συμφωνία», αναφέρει η FAZ.
Σύμφωνα με πηγές από το Eurogroup, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, οι πιστωτές δεν διαβλέπουν την ανάγκη για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εξαιτίας του επιπλέον κόστους με το οποίο επιβαρύνεται για την φροντίδα των μεταναστών.
Όπως επισημαίνει το άρθρο η Αθήνα «διαβάζει» διαφορετικά τις διαθέσεις των δανειστών, κάνοντας λόγο για αλλαγή κλίματος προς θετική κατεύθυνση, λόγω της ελληνικής συμβολής στο προσφυγικό. Ωστόσο «το Βερολίνο δείχνει ευελιξία, όσο βγαίνουν τα νούμερα», υπογραμμίζει η ανάλυση, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολη θέση για άλλη μια φορά και στο οικονομικό πεδίο, κλείνει η ανάλυση. «Εάν ο Τσίπρας αποτύχει, η Ελλάδα θα διολισθήσει ξανά σε μία νέα κρίση ρευστότητας. Δεδομένης και της προσφυγικής κρίσης η χώρα θα μπορούσε έτσι να βρεθεί ενώπιον ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων σε σχέση με πέρυσι».