Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε οδικό χάρτη έξι σημείων για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή στην κυριακάτικη σημερινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.
Ειδικότερα ο Παναγιώτης Ρήγας εισηγήθηκε:
1. Ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία με την συμμετοχή στις διαδικασίες ειρήνης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης πυρός και χρονοδιαγράμματα για την διοργάνωση ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στην Συρία.
2. Αυστηρός έλεγχος στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενος από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις και επιβολή ελέγχου και κυρώσεων σε χώρες που γίνονται εισαγωγές πετρελαίου απο τις παράνομα κατεχόμενες από τον ISIS πετρελαιοπηγές.
3. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού με τερματισμό των εποικισμών και γενικότερα της ισραηλινής κατοχής. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλλει η Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το Κράτος της Παλαιστίνης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.
4. Επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, προς όφελος μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Τουρκίας, παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο.
5. Ανάδειξη του Κυπριακού ως κεντρικού προβλήματος ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου, προωθώντας στην βάση αυτή και ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, με το σκεπτικό ότι η επίλυση του προβλήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων και γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή.
6. Συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για την σύγκληση Διάσκεψης Ασφαλείας και Συνεργασίας της Μεσογείου. Στο επίκεντρο της Διάσκεψης να βρεθεί η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία με στόχο την γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά-Νότου στην Μεσόγειο.
Το TRIBUNE σχολιάζει: Καλή προσπάθεια, αρκετά παιδική και αφελής βεβαίως, ωστόσο, στο 3 και 4 βρίσκεστε εντελώς εκτός πραγματικότητας εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ευτυχώς το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του, δεν χαράζει την εξωτερική μας πολιτική, οπότε ας το δούμε αυτό ως μια προσπάθεια να κατανοήσουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τι είναι γεωπολιτική και γεωστρατηγική. Έχουν βεβαίως μέλλον ακόμα… Προς το παρόν… πρωτάκια. Ευτυχώς υπάρχει ο Κοτζιάς, αλλιώς… θα ψαχνόμασταν άσχημα.