Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς για συνάντηση με Τσαβούσογλου: Δεν παίζω μποξ, διεθνείς σχέσεις κάνω

Κοτζιάς για συνάντηση με Τσαβούσογλου: Δεν παίζω μποξ, διεθνείς σχέσεις κάνω
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Λαθρομετανάστες, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μετανάστες, Νίκος Κοτζιάς, Πρόσφυγες, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την απάντησή του έδωσε, σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου στο ΜΕGΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ανάδειξη, από μερίδα του ελληνικού Τύπου, μίας φράσης του Τούρκου ομολόγου του, περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου, την Παρασκευή κατά την κοινή συνέντευξη, μετά τη συνάντηση των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου στην οποία αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, ήταν:

«Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντας τους να πεθάνουν».

«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση» είπε ο κ.Κοτζιάς τονίζοντας ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση, ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλαδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του Τύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

Σχετικά άρθρα