Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα.
Στην επιστολή τους, που περιήλθε σε γνώση της Suddeutsche Zeitung, οι Τόμας ντε Μεζιέρ και Αντζελίνο Αλφάνο καλούν να προχωρήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου, με βάση τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο στο πρώτο κράτος της ΕΕ όπου εισέρχονται, διαμέσου ενός νέου και αναπροσαρμοσμένου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».
Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαια ότι θα αποβεί προς όφελος της Ελλάδας, που είναι χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων.
Η ΕΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου από το 1999, όμως οι διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της παραμένουν, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες εναρμόνισης του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός καταγραφής, που θα συμπεριλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας, με τη βοήθεια του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Ακόμη, καλούν να υπάρξει εναρμόνιση των διαφορετικών όρων και προϋποθέσεων ανά κράτος μέλος για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες, των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Οι ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο περισσότερη χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να γίνει μια «αληθινή ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου».