Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας – Τι υπέγραψε ο Μάρδας!

Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας – Τι υπέγραψε ο Μάρδας!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Δημήτρης Μάρδας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα, οι εργασίες της 5ης Συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, των οποίων προήδρευσαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας και, από αρμενικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γκαρέν Ναζαριάν.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η αναβάθμιση του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και της ευρύτερης συνεργασίας εντός του πλαισίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Μάρδα και ΥΦΥΠΕΞ Αρμενίας G. Nazarian μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της 5ης Μ.Δ.Ε (Αθήνα, 04/03/2016)

Δ. ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Αρμενία, μια συνεργασία που άρχισε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογράφουμε το πρωτόκολλο της 5ης μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων, όπως θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον, την τεχνολογία, τη φορολογία καθώς και θέματα ισότητας των φύλων.

Και βέβαια, στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας, εκείνο που επιδιώκεται είναι να αναπτύξουμε τις εμπορικές και γενικότερα τις οικονομικές μας σχέσεις. Έτσι συμφωνήσαμε, και είναι μια πρακτική που την εφαρμόζουμε στις μεικτές διυπουργικές επιτροπές, αντί να συναντηθούμε την επόμενη χρονιά, τέτοια εποχή περίπου για την 6η μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, να οργανώσουμε μια συνάντηση επισκόπησης στο μέσο της περιόδου και σε αυτή τη συνάντηση επισκόπησης να δούμε τι ακριβώς έχουμε πετύχει από τους στόχους που θέσαμε. Ταυτόχρονα, αυτή η συνάντηση θα συνοδεύεται και από μια επιχειρηματική αποστολή, ενώ θα γίνει στο Ερεβάν, οπότε θα έχουμε και μια πρώτη προσπάθεια με σκοπό την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών μας σχέσεων, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες.

Πρέπει να παρακινήσουμε και να υποκινήσουμε τους επιχειρηματίες μας, έτσι ώστε να αναλάβουν περισσότερο δράσεις ιδιαίτερα στο χώρο του εμπορίου, καθώς τα εμπόδια είναι τα γνωστά του διεθνούς εμπορίου και τίποτε άλλο.

Με αυτά θα ήθελα να κλείσω και, βέβαια, καταλαβαίνετε ότι έχουμε πάρα πολύ καλές προοπτικές να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, κάτι το οποίο βέβαια εναπόκειται στη δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι επιχειρηματίες μας, οι οποίοι όπως τόνισα και προηγουμένως, μπορούν να ασχοληθούν με θέματα τα οποία σχετίζονται με τους 10 τομείς που σας είπα, που είναι η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η γεωργία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ενέργεια, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η φορολογία και οτιδήποτε άλλα θέματα έχουν σχέση με θέματα ισότητας. Ιδιαίτερα το τελευταίο αντικείμενο αφορά περισσότερο τα υπουργεία, παρά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

G. NAZARIAN: Ευχαριστώ πολύ. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Μάρδα, αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, θα ήθελα εξ ονόματος της αρμενικής αντιπροσωπείας και εμού προσωπικώς να σας εκφράσω κατ’ αρχήν τις θερμές μου ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφυλάξατε τις μέρες αυτές.

Και εμείς προσδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στο περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, δηλαδή της μεικτής διακυβερνητικής συνόδου, ακριβώς για να δώσουμε μια νέα ώθηση και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμποροοικονομικές συναλλαγές και να δώσουμε μια νέα ώθηση σε πολλούς τομείς που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον αμοιβαίως.

Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στην πάροδο των χρόνων και εδράζονται σε βαθιά αισθήματα φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τούτο μπορεί να αποτελέσει μια πάρα πολύ καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ μας.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και ευχαριστούμε τα μέλη των δυο αντιπροσωπειών για το έργο που κατέβαλαν τις ημέρες αυτές και κατορθώσαμε να καλύψουμε μια σειρά θεμάτων καταλήγοντας σε συμφωνία, σε θέματα όπως ήδη αναφέρθηκαν τουρισμού, ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενέργειας, τεχνολογίας, γεωργίας, μεταφορών και άλλων, όπου υπάρχει διμερές ενδιαφέρον.

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του αξιότιμου ομολόγου μου, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την πάροδο του ενός έτους για την επόμενη Σύνοδο, αλλά να συναντηθούμε σε μια ενδιάμεση φάση, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, για να δούμε τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Σύνοδος αυτή διεξήχθη πριν από την έλευση, την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, και έτσι η συνάντηση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο στα θέματα εκείνα τα οποία είναι κοινού ή αμοιβαίου συμφέροντος για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αξιότιμο συνάδελφό μου και όλους τους εταίρους. Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε στο Ερεβάν για να συνεχίσουμε τη διμερή μας σχέση και συνεργασία στον οικονομικό και άλλους τομείς.

Σχετικά άρθρα