Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο συμβούλιο αρχηγών – Συμφωνία για κοινή ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο συμβούλιο αρχηγών – Συμφωνία για κοινή ανακοίνωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βασίλης Λεβέντης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάνος Καμμένος, Προεδρικό Μέγαρο, Προκόπης Παυλόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, Φώφη Γεννηματά,

Μετά από οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 5:30 αποχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν προκειμένουν να καταλήξουν στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν. Όπως είπε ο ίδιος το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα φαίνεται να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα πραγματοποείται διάλειμμα για τη σύνταξη ανακοινωθέντος, το οποίο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στις 20.15 βγήκε ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς εκτός από τον κ. Κουτσούμπα που είχε αποχωρήσει νωρίτερα και του Βασίλη Λεβέντη.

“Οργή” Λεβέντη

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος εξερχόμενος το βράδυ της Παρασκευής από το προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κατηγόρησε την κυβέρνησή ότι λέει ψέματα.

«Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές», είπε.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη και είπε: «δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας πάει μέσω προσφυγικού να κερδίσει χρόνο. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ο ελληνικός λαός πεινάει και μέσα μιλούσαμε μόνο για τους πρόσφυγες».

«Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 πρόσφυγες. Είναι πολύ περισσότεροι. Υπουργός είπε ότι είναι 150.000 και θα μείνουν τρία χρόνια», είπε και πρόσθεσε: « Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Θεοδωράκης: Δεν τίθεται θέμα οικουμενικής

«Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε εθνική γραμμή, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ασφάλεια για τους κατοίκους των συνόρων» είπε ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από τη σύνοδο των αρχηγών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή γραμμή θα υποστούν συνέπειες, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα οικουμενικής κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το κοινό ανακοινωθέν, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων αλλά υπάρχει πλέον κοινή γραμμή.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι΄ αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί» υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης.

Τι είπε η Γεννηματά

«Ο Μάρτης του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015 και δεν δίνουμε λευκή επιταγή» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Γι” αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας» σημείωσε.

«Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη» προειδοποίησε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας».

Τα βασικά σημεία του ανακοινωθέντος που προετοιμάζεται με προσωπική φροντίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, είναι:

– Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της ΕΕ
– Τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης του 1960
– Θα επισημαίνεται το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για τέτοια θέματα, όπως συμβαίνει με τις παραβιάσεις των κριτηρίων σχετικά με την οικονομική σταθερότητα.

Σχετικά άρθρα