Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη το προσφυγικό

Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μετανάστες, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Κοτζιάς, Πρόσφυγες, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για τη διαχείριση του προσφυγικού συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ΝίκοςΚοτζιάς, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το κρίσιμο ζήτημα περιλάμβανε και συζητήσεις που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου μετά το τετ-α-τετ των δύο υπουργών.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα παγκόσμιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ σημείωσαν ότι οι δύο πλευρές εργάζονται ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή.

«Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην καλή γειτονία και του διεθνούς δικαίου στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους. Θα αποτελέσουμε ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα της ΕΕ καθώς και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην σύνδεση Σμύρνης με Θεσσαολονίκη με εμπορικά πλοία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις προοπτικές και των δύο πλευρών, ώστε όλοι να μπορούν νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους με ασφάλεια σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

Οι εμπόλεμες συνθήκες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης.

Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στις συνομιλίες μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα επανεξετάσαμε την ημερησία διάταξη του ανώτατου συμβουλίου που θα γίνει τη Τρίτη στη Σμύρνη αλλά πριν από αυτό θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακόμη τόνισε ότι δεν αρκεί στα ανώτατα συμβούλια να υπογράφουν μόνο συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας.

Στη συνέχει σημείωσε πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση μεταξύ των δυο χωρών ωστόσο τόνισε πως «Πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε : «Πρέπει κάθε μία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίου για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού» και συμπλήρωσε ακόμη: «Εμείς έχουμε μία συμφωνία επανεισδοχης που έχουμε υπογράψει με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».

Σχετικά άρθρα