Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αναζήτηση συναίνεσης για το προσφυγικό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, Συνθήκη Σένγκεν, Τουρκία,

Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συνέρχεται στις 12:00 το μεσημέρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά το προσφυγικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε -σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου- τον κορμό των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής και οι οποίες συνοψίζονται στους εξής άξονες:

Διαχείριση του προσφυγικού:

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.
Μετεγκατάσταση:

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
Τουρκία:

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σχετικά άρθρα