Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντούν στον Ξυδάκη για το “δημογραφικό” Πλάτων και Πλούταρχος – Διαβάστε!

Τι απαντούν στον Ξυδάκη για το “δημογραφικό” Πλάτων και Πλούταρχος – Διαβάστε!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Φιλοσοφία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νίκος Ξυδάκης, Πλάτων, Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς, Πρόσφυγες, Υπογεννητικότητα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, είπε πως το δημογραφικό μπορεί να ωφεληθεί από το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία να εργαστούν να ενσωματωθούν».

Στις δηλώσεις Ξυδάκη, ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν στο δημογραφικό, απαντούν τα λόγια του Πλάτωνα, πριν 25 αιώνες:

«Αν όμως ο πληθυσμός [της πόλης, δηλ. του κράτους] ελαττωθεί και πέσει κάτω από τον επιθυμητό αριθμό, δεν πρέπει να φέρνουμε στην πόλη ξένους πολίτες που δεν έχουν εκπαιδευθεί με τον σωστό τρόπο» («Νόμοι», 741a).

Και ο Πλούταρχος, 20 αιώνες πριν, εξηγεί γιατί:

«Οι πολλές και ποικίλες ποιότητες, που περικλείουν αντιθέσεις και είναι δύσκολο να τις δαμάσεις, καταστρέφονται προτού βρεθούν μαζί, εφόσον, όπως σε πόλη με ανθρώπους μιγάδες που έχουν συγκεντρωθεί από παντού, δεν είναι εύκολο να φτάσουν σε κατάσταση ενότητας και ομοιοπάθειας, αλλά κάθε μία τραβάει προς αυτό που της είναι οικείο και είναι δύσκολο να συνδυαστεί με το αλλόφυλο» («Συμποσιακά», Δ΄, Πρόβλημα Α΄, 661C).

Οι πολιτικοί μας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, θα είναι καλό πριν ανοίξουν το στόμα τους, να ανοίξουν κανένα φιλόσοφο…

Σχετικά άρθρα