Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για τη διπλή μητέρα των μαχών ετοιμάζεται ο Τσίπρας

Για τη διπλή μητέρα των μαχών ετοιμάζεται ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Λαθρομετανάστες, Μέγαρο Μαξίμου, Μετανάστες, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει στη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του τη Δευτέρα στη βουλή, να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες και τις άμεσες δράσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση που είναι στο κόκκινο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους το EuroWorking Group θα κρίνει σήμερα την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και το θετικό σενάριο είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας.

Αν δεν συμβεί αυτό, θα κριθούν τα πάντα στο επόμενο eurogroup σε μια εβδομάδα όπου θα γίνει παράλληλα με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Αν πάνε έτσι τα πράγματα η ένταση με τους θεσμούς θα ανέβει στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιστρέψουν από την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει το ΔΝΤ και η στάση του καθώς η απαίτηση για μείωση συντάξεων και το δημοσιονομικό κενό, καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι άλλοι εκπρόσωποι των δανειστών αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν την κυβέρνηση καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βλέπει την προσφυγική κρίση να απειλεί πολύ “περισσότερα”…

Ένα μεγάλο εμπόδιο στις διαβουλεύσεις είναι τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ακολουθήσουν την “καταιγίδα” του ασφαλιστικού.

Οι διαβουλεύσεις ωστόσο συνεχίστηκαν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα και έτσι θα πάνε και στη συνέχεια.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το σχέδιο “β” για το ασφαλιστικό μπορεί να δώσει τη λύση. Τα πλαφόν στις κύριες υψηλές συντάξεις στις 2.000 ευρώ, οι μειώσεις για τις επικουρικές και το “μαχαίρι” στο εφάπαξ μπορεί να αλλάξουν τη στάση των δανειστών ακόμη και του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ πολλά θα κριθούν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση του προς την ΕΕ που αφορά τη δέσμευση για αναλογικό διαμερισμό των προσφύγων υποχρεωτικά.

Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να πείσει πως η Ελλάδα έκανε το καλύτερο ως τώρα, και να μεταφέρει την ευθύνη στις μονομερείς ενέργειες χωρών όπως η Αυστρία και άλλες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, το βέτο παραμένει ως επιλογή παρά τη σχετική αισιοδοξία πως η ΕΕ θα φανεί “αντάξια των περιστάσεων”, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας άφησε και ο ίδιος να εννοηθεί πως η Ελλάδα δεν αποκλείει τις ανάλογες μονομερείς ενέργειες αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα.

Η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ θα είναι στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε περίπτωση στη Σύνοδο Κορυφής μετά τα όσα προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, η πίεση προς την Τουρκία μέσω Βρυξελλών θεωρείται δεδομένη από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και αυτό θα το εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο πρωθυπουργός ενώ η μείωση των προσφυγικών ροών με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ φαίνεται μονόδρομος…

Σχετικά άρθρα