Έρευνα για τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Βόρειου Αιγαίου ζήτησε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.
Το Κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
κ. Υπουργέ,
Όπως συνάγεται και από την εισηγητική έκθεση του ν. 3028/2002, τα μνημεία, ως μαρτυρίες του ανθρώπινου βίου που συγκροτούν αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των συλλογικών ταυτοτήτων καθώς και για τη διασφάλιση, χάριν και των επερχόμενων γενεών, της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης, αλλά και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, συνιστούν ουσιώδες στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς η προστασία της οποίας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Είναι συγχρόνως, ενόψει και της αναθεωρημένης διατάξεως του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος, ευθύνη και δικαίωμα του καθενός.
Σύμφωνα με το ν. 3028/2002 τα μνημεία για να χαρακτηριστούν ως προστατευτέα, πρέπει να υφίσταται ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού.
Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ:
1. Υπάρχουν μνημεία στο Βόρειο Αιγαίο, σε όλα τα νησιά του, τα οποία να είναι χαρακτηρισμένα ως προστατευτέα, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία του ν 3028/2002;
2. Μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία παλαιοχριστιανικής Βασιλικής χωρίς αντίστοιχη πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας;
Παρακαλώ να μου καταθέσετε εγγράφως τα μνημεία παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ