Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη στη Βιέννη για διαβουλεύσεις

Η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη στη Βιέννη για διαβουλεύσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βιέννη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νίκος Κοτζιάς, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Στην Αθήνα καλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη, κ. Αλειφέρη, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική συνομιλία στο μεταξύ με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Ρώμης

«Η Ιταλία- τόνισε ο Τζεντιλόνι- θεωρεί επικίνδυνες μονομερείς πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η Ιταλία δεν συμμερίζεται τις θέσεις που στοχεύουν στο να αποδώσουν σε μια μόνον χώρα, όπως στην Ελλάδα, την ευθύνη αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρει το ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τονίζεται ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Κοτζιά, τόνισε πως «χρειάζεται η συμβολή όλων, αλλά οι αποτελεσματικές λύσεις δεν μπορούν παρά να υιοθετηθούν στα πλαίσια μιας αλληλέγγυας ευρωπαϊκής προσπάθειας, με ευρεία συναίνεση».

Σχετικά άρθρα