Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παππάς: Όσοι νομίζουν ότι είμαστε στο 1965 να το ξεχάσουν

Παππάς: Όσοι νομίζουν ότι είμαστε στο 1965 να το ξεχάσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσια Διοίκηση, Ελληνική Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ,

Την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την πρακτική της κυβέρνησης να κινείται «και εναντίον του πελατειακού κράτους και εναντίον αυτών που νομίζουν ότι ες αεί θα έχουν το κράτος πελάτη» αντιπαρέβαλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέναντι στις κατηγορίες της βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, περί εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Απαντώντας ο κ. Παππάς, στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή και στο σχόλιό της ότι «έτσι όπως τα πάει αυτή η κυβέρνηση, νομοτελειακά η ΝΔ θα γίνει πολύ γρηγορότερα κυβέρνηση, από ότι κι η ίδια η κυβέρνηση φαντάζονταν», ο υπουργός Επικρατείας συνέστησε: «Μην βιάζεστε, γιατί όποιος βιάζεται πολύ καίγεται στο ζέσταμα». Διευκρίνισε δε ότι «αυτό δεν αφορά μόνον όσους βρίσκονται εντός της αίθουσας, εντός της Βουλής και εντός της πολιτικής, αφορά και άλλους οι οποίοι νομίζουν ότι το 2016 είναι 1965» και ξεκαθάρισε: «Αυτά πέρασαν».

Η κ. Παπακώστα επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σχετικές τοποθετήσεις βουλευτών όλων των πτερύγων και παραδείγματα (όπως είπε) από την καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης, για να υποστηρίξει ότι «χτίζει το κομματικό κράτος», χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία να συζητείται τέτοιο θέμα μια ημέρα μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου – τομή για τη δημόσια διοίκηση, που η ΝΔ δεν το ψήφισε και ο αρχηγός της απουσίαζε από τη συζήτησή του.

«Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν το ψηφίσατε, κάτι που δείχνει και τις προθέσεις σας και το πως αντιλαμβάνεστε τη σχέση των κομμάτων με το κράτος. Θα περιμέναμε τουλάχιστον από τον ίδιο, διότι εχθές απουσίαζε, να είναι πιο γενναιόδωρος και πιο αυτοκριτικός και να συνδράμει και συναινέσει τουλάχιστον στα βασικά του νομοσχεδίου, πράγμα που δεν έγινε» είπε ο κ. Παππάς.

Αντιπαρέβαλε ότι η κυβέρνηση αυτή προχώρησε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης «όχι γιατί κάποιος μας το ζήτησε» αλλά πάντως, πλην της υποχρέωσης της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο ήρθε σε συνεργασία με τους Θεσμούς. Όπως σημείωσε, πρόκειται για το νομοθέτημα που συγκροτεί Εθνικό Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια εσωτερική αγορά εργασίας και να γίνεται η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εισάγει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο, στον αντίποδα του προηγούμενου τιμωρητικού συστήματος, στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων διοικητικών πρακτικών, ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το οποίο λαμβάνει υπόψη και τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία και την αξιολόγηση και τη συνέντευξη από ειδικά Συμβούλια και το νέο βαθμολόγιο κι ακόμη αναβαθμίζει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Σχολιάζοντας τις αναφορές σε δημοσιεύματα στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ περί κομματικών πρακτικών της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για ύπαρξη του φαινομένου «εξαγωγής και επαναεισαγωγής δημοσιευμάτων». Δηλαδή – όπως είπε – «κάποιοι από εδώ μέσα σχολιάζουν προς τα έξω και το σχόλιο που εξάγεται επανεισάγεται κι αυτό έρχεται ως παράπονο των Θεσμών, παράπονο της Ευρώπης και έρχεται και ως στοιχείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Η αναφορά του αυτή, σχολιάστηκε από την κ. Παπακώστα ως ζήλος κομματικού πατερναλισμού του κ. Παππά και ως προσπάθειά του να φιμώσει τους βουλευτές που αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις, ενώ έκανε λόγο για «ανφέαρ» από μέρους του.

Επίσης τον κατηγόρησε για «πολιτικό ανφέαρ», όταν ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην απουσία του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ακροατήριο του κ. Τσίπρα και δεν μπορεί να τους αιφνιδιάζει, υποδεικνύοντας πως θα λειτουργούν.

«Πολύ πρωτότυπη η άποψή σας για την Δημοκρατία, δεν είμαστε εδώ τέως σοβιέτ και λυπούμαι που τα λέτε εσείς αυτά ένας νέος άνθρωπος» είπε η βουλευτής.

Υποστήριξε ακόμη ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο νομοσχέδιό της, αφού το Μητρώο Στελεχών της Διοίκησης θα λειτουργήσει μετά από δύο χρόνια, ενώ δεν εφαρμόζει τον νόμο της ΝΔ που απαγορεύει τον διορισμό συζύγων και συγγενών έως δεύτερου βαθμού των μελών της κυβέρνησης ως ειδικούς συνεργάτες και μετακλητούς υπαλλήλους.

«Ο τρόπος που επιλέξατε να υποστηρίξετε τον κ. Μητσοτάκη θυμίζει τη συζήτηση περί νόμιμου και ηθικού. Βεβαίως μπορεί να απουσιάζει από τη Βουλή όποτε θέλει, εμείς κρίνουμε πολιτικά την απουσία του ως μια κορυφαίας σημασίας πολιτική επιλογή. Κι αυτή η επιλογή θα τον ακολουθεί, όπως και θα τον ακολουθεί το γεγονός ότι είχε στο γραφείο του 50 μετακλητούς κι ότι έπαυσε άνευ δεύτερου λόγου γενικούς διευθυντές ή γενικούς και διόρισε με απλώς υπουργική υπογραφή τούς αντικαταστάτες τους και έπαυσε και ανθρώπους που είχαν κριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια» απάντησε στη δευτερολογία του ο υπουργός Επικρατείας, ζητώντας από τη βουλευτή να δει λίγο την ιστορία της ΝΔ που συμπυκνώνεται σε δύο – τρεις οικογένειες.

«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι η δυνατότητά μας να τα βάζουμε με κατεστημένα συμφέρονται προέρχεται από το γεγονός ότι δεν είμαστε κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος» προσέθεσε.

Σχετικά άρθρα