Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσυντίθεται

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Η ταχέως κατακερματιζόμενη ευρωζώνη πρέπει να διασωθεί από τον εαυτό της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews, με αφορμή τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού του κινήματος DiEM25.

Ο δημοφιλής – τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης – ακαδημαϊκός και πολιτικός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «αποσυντίθεται όπου και αν κοιτάξουμε», στο πλαίσιο εθνικών διαχωρισμών στο προσφυγικό και σε πολλά άλλα ζητήματα, επί των οποίων οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ολοένα και περισσότερο περιχαρακώνονται ατομικιστικά γύρω από το εθνικό τους συμφέρον.

Ο Βαρουφάκης στηλιτεύει το γεγονός, ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη έχουν πλέον μεταφερθεί στις Βρυξέλλες (Κομισιόν) και στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ και ESM), δηλαδή σε δομές που δεν διαθέτουν δημοκρατικά στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η Ευρώπη να υιοθετήσει περισσότερο δημοκρατικές πρακτικές κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών της, προσφέροντας ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στα πρακτικά των συνόδων κυβερνητικών αξιωματούχων ή και αρχηγών κρατών, οι οποίες λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Για την παραίτησή του, ο ίδιος ανέφερε ότι παραιτήθηκε επειδή διεφώνησε με τη μετατροπή του «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ έκανε αναφορά σε πιέσεις της τρόικας να «φύγει από τη μέση» επειδή δεν συμφωνούσε με τις λύσεις που αυτή προωθούσε.

Ο Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν μετανιώνει που δεν αποτελεί μέρος της κυβέρνησης σήμερα, καθώς αν ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να υιοθετήσει πολιτικές που θα γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα αποτύγχαναν.

Ερωτηθείς για την Ευρώπη που οραματίζεται σε 10 χρόνια από σήμερα, ο ίδιος είπε ότι θα την ήθελε ομόσπονδη, με κοινό Σύνταγμα και ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα