Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: “Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη”

Αλ. Τσίπρας: “Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής,

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις αδυναμίες που συνεπάγεται για την Ευρώπη η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας μεταξύ των κρατών μελών της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να μεριμνά όχι μόνο για το βόρειο άκρο της αλλά και για το νοτιοανατολικό της.

Ο κ. Τσίπρας αφού υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο βάρος για το προσφυγικό χαρακτήρισε θετική την έκβαση της Συνόδου διότι όπως υπογράμμισε στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην διατήρηση της συμφωνίας Σένγκεν, τονίζεται πως δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και υπογραμμίζεται η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων .

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είχε επιφυλάξεις ως προς την επικύρωση των τελικών συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου.

Επιφυλάξεις τις οποίες όπως ανέφερε ήρε όταν έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες των χωρών που ανήκουν στον λεγόμενο διάδρομο των Βαλκανίων ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το έργο του είναι δύσκολο δεδομένου ότι προτείνει “λιγότερη Ευρώπη”.

Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλήγοντας τόνισε ότι από την έκβαση της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό όχι μόνο το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και συνολικώς το μέλλον της Ευρώπης.

Συνάντηση μεταξύ της ολλανδικής Προεδρίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που αφορά.

Η απόφαση των «6» επρόκειτο να διαβαστεί κατά την έναρξη του δείπνου από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Μαρτίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούσαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα