Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το βέτο Τσίπρα και τα κέρδη στις Βρυξέλλες – κεραυνοί για Αυστρία και Τουρκία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κυβερνητικές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχύρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποιίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σκληρή στάση όλων και ιδιαίτερα της Γερμανίας κατά της Αυστρίας

Την Πέμπτη ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, συγκέντρωσε τα πυρά σχεδόν όλης της ΕΕ, καθώς η Βιέννη έθεσε από την Παρασκευή σε ισχύ την εξαγγελία της ότι θα δέχεται ημερησίως μόνο 80 αιτούντες άσυλο.

Η απόφαση έχει προκαλέσει φόβους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, καθώς μπορεί μελλοντικά οι χιλιάδες μετανάστες να βρεθούν παγιδευμένοι σε ελληνικό έδαφος, αφού όλες οι χώρες του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων θα υποχρεωθούν να κλείνουν και αυτές με τη σειρά τους τα σύνορα μέχρι τα Σκόπια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να μην λάβουν εθνικά μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που θα μεταθέσουν το βάρος στη Γερμανία και απείλησε ότι, αν το κάνουν, θα υπάρξουν συνέπειες.

“Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για έναν ευρωπαϊκό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση όσο [αυτός ο τρόπος] θα εγγυάται επίσης ότι θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων”, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου).

“Όμως, αν κάποιες χώρες προσπαθήσουν μονομερώς να μεταθέσουν το συλλογικό πρόβλημα στην πλάτη της Γερμανίας, θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες από την πλευρά μας μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε.

Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως η Γερμανία “θα αντιμετωπίσει πιο αυστηρά” τους μετανάστες που φθάνουν λέγοντας πως χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο ή τις διώξεις αλλά στην πραγματικότητα έρχονται για άλλους λόγους, ή προσπαθούν να παρατείνουν τη διαμονή τους χρησιμοποιώντας τεχνάσματα ή πλαστά έγγραφα.

Ο αρμόδιος επίπτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε και επιστολή στον Φάιμαν, καλώντας την Αυστρία «να επανεξετάσει τα μονομερή μέτρα που θα λάβει»

Δέσμευση για μη κλείσιμο των συνόρων αλλιώς βέτο από την Ελλάδα

Κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης της συνόδου την Πέμπτη, ενσωματώθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε για το προσφυγικό, όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο συμπερασμάτων οι εξής αναφορές:

– Αναφορά στη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν – γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
– Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
– Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
– Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.

Η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω διπλωματικών πηγών, εμφανίζεται ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων καθώς με το κείμενο κλείνει οριστικά η συζήτηση για τη Σένγκεν, επισημαίνεται η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και για αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να υπογράψει το τελικό κείμενο εάν δεν υπάρξει δέσμευση για μη κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Βερολίνο δεσμεύτηκε, μετά από το ελληνικό αίτημα, να μην υπάρξει μεταβολή στο σημερινό status, εν αναμονή και της συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, που προγραμματίζεται για τις 6 Μαρτίου.

Χείρα βοήθειας στην Ελλάδα για το προσφυγικό από την Πορτογαλία

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα όσον αφορά στο προσφυγικό εκφράζει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αντόνιο Κόστο αναφέρει συγκεκριμένα πως «είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές και μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς.

Ο ίδιος τάσσεται κατά των «εσωτερικών συνόρων» στην ΕΕ και, όπως αναφέρει, «έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μόνο ένα εξωτερικό σύνορο, και κανένα εσωτερικό σύνορο». Επισημαίνει ακόμη πως «με αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Τσίπρας προς Τσέχο πρωθυπουργό: Αν θέλετε να πνίγουμε τους πρόσφυγες, ξεχάστε το

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση για το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην αντίφαση ανάμεσα στο δόγμα για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην Ε.Ε. και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Τσέχο πρωθυπουργό, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» την αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Αν θέλετε να τους πνιγούμε, ξεχάστε το» τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί το περιθώριο να εφαρμοστεί η αποφασισμένη, συμφωνημένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Σχετικά άρθρα