Η «ψαριά» από τις λίστες UBS, Μπόργιανς, Λαγκάρντ βαίνει καλώς. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αρμόδιοι και την εκτίμησή τους τη στηρίζουν στο γεγονός ότι τα δεσμευμένα και κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,5 δισ.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο www.newsit.gr o Θανάσης Λυρτσογιάννης, από αυτά τα 800 εκατομμύρια ευρώ είναι σε μετρητά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων , ενώ άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την αξία των ακινήτων.
Όμως, εξαιτίας της μακροχρόνιας δικαστικής διαδικασίας που απαιτείται για να καταστεί τελεσίδικη και αμετάκλητη μία δικαστική απόφαση, το 1,5 δις. ευρώ παραμένει ανενεργό και το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει παρότι, όπως λένε γνωρίζοντες τις υποθέσεις, πολλές από αυτές είναι καραμπινάτες και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα για τον πολίτη που βρέθηκε στη λίστα να κερδίσει την υπόθεση δικαστικά.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά μία νομική φόρμουλα, τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται η δεσμεύονται να μπορεί να τα αξιοποιήσει πριν καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση και ταυτοχρόνως να προστατεύονται τα δικαιώματα του πολίτη.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μπορούσε για παράδειγμα με τα 800 εκατομμύρια μετρητά να κλείσει τις “τρύπες” του προϋπολογισμού.
Βεβαίως, δεν θα χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη νομική φόρμουλα αν η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα ήταν ταχεία και δεν έφτανε να καθίσταται τελεσίδικη μία υπόθεση ύστερα από δεκαετία και βάλε. Και είναι η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ το σημερινό καθεστώς συνιστά ένα τεράστιο εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, και προπαντός στη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης για τον πλέον αδύναμο πολίτη, γιατί όπως γνωρίζουμε οι ισχυροί επωφελούνται περισσότερο από το σημερινό άθλιο καθεστώς.