Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον “τα σπάνε” για το χρέος

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κόκκινα Δάνεια, Μάριο Ντράγκι, Πολ Τόμσεν, Τράπεζες,

Οι απαιτήσεις των θεσμών απέναντι στην κυβέρνηση απειλούν με εκτροχιασμό την αξιολόγηση και την ίδια στιγμή η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος δημιουργεί νέο κύκλο αποσταθεροποίησης, ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες πάνε στην ΕΚΤ για να “λογοδοτήσουν” περί κόκκινων δανείων.

Με πολύ … «ευκολία» -και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επανέναρξη της αξιολόγησης- αξιωματούχοι των Βρυξελλών … «δείχνουν» προς την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -που έχει αναλάβει τον ρόλο του «κακού αστυνόμου»- ως του βασικού υπευθύνου των όποιων καθυστερήσεων.

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, έκανε την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επί συγκεκριμένης πρότασης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το matrix24.gr. Με σημερινό του δημοσίευμα, μάλιστα, φωτίζει μερικώς τη σκοπιμότητα της πρόσφατης παρέμβασης του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Τόμσεν σε παρέμβαση που έκανε μέσω άρθρου στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες».

Επικαλούμενο πληροφορίες το ΜΝΙ αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί σε στάδια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά το 2018, οπότε και εκπνέει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αποκαλύπτει κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, οι διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν, ακόμη κι αν στην τρέχουσα συγκυρία η πλευρά των δανειστών επιχειρεί να κρατήσει «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» αυτή τη διάσταση απόψεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ επιμένει σε μια λύση, βάση της οποίας θα είναι η άμεση σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με την πορεία της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε ετήσια βάση. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο να τεθεί πλαφόν 15% του ΑΕΠ στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ήτοι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώνει χρέος υψηλότερο του 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά το 2018 και για τον λόγο αυτό προκρίνουν τη λύση της σταδιακής εφαρμογής της συμφωνίας.

«Συζητάμε την ελάφρυνση χρέους σε στάδια. Πρώτα θα μπορούσαν να μεταβληθούν τα επιτόκια και αφού η Ελλάδα καταγράψει πρόοδο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η λύση της σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης», τονίζει στο πρακτορείο η Ευρωπαϊκή πηγή.

Στην ευρωπαϊκή πρόταση για το ελληνικό χρέος προκρίνεται η ιδέα να υπάρξει άμεσα ένα re-profiling (αναδιάρθρωση), ώστε να επιβεβαιωθεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το όριο του 15%.

Όπως αποκαλύπτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, παρά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή πρόταση μοιάζει ικανή να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εκτιμά πως δεν συνάδει με τα κριτήρια για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει πως το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα επιλυθεί, ιδίως από τη στιγμή που το ΔΝΤ το συνδέει με νέες περικοπές συντάξεων.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ο Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βρεθούν ξανά στην Ελλάδα ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, όμως η πλευρά του ΔΝΤ δεν δείχνει ακόμη να συμφωνεί.

Και ενώ η … «μπάλα καίει», οι έλληνες τραπεζίτες θα παρουσιαστούν στη Φρανκφούρτη σε δύο ραντεβού, εκ των οποίων το ένα σήμερα Πέμπτη και το άλλο την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για την πρώτη «επίσημη αναφορά» των τραπεζών στην Εποπτική Αρχή μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις επιδόσεις τους στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων, της συρρίκνωσης της παρουσίας τους στα Βαλκάνια και των μειώσεων προσωπικού, ενώ θα συνοδεύεται και από παρουσίαση προϋπολογισμού (budget).

Πεδίο πρώτης προτεραιότητας για τον SSM είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπου η Ντανιέλ Νουί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, έδωσε σαφές μήνυμα ότι αναμένει πολύ δραστικές και πολύ γρήγορες κινήσεις από πλευράς τραπεζών.

Η επικεφαλής του SSM είχε πει χαρακτηριστικά στους τραπεζίτες ότι σε πολλές χώρες οι τράπεζες επέφεραν με τη δράση τους μεγάλες αλλαγές που βελτίωσαν την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, ενώ στην Ελλάδα «οι τράπεζες δεν έχουν δείξει μεγάλη όρεξη να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια». Μάλιστα, η επικεφαλής του SSM κάλεσε τις τράπεζες «να έρθουν γρήγορα με λύσεις αμέσου αποτελέσματος, είτε αυτές είναι εσωτερική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων είτε πώλησή τους».

Σχετικά άρθρα