Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην αρένα με συμμάχους Γιούνκερ και Μέρκελ ο Τσίπρας

Στην αρένα με συμμάχους Γιούνκερ και Μέρκελ ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βρυξέλλες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής,

Έχοντας στη φαρέτρα του την πλήρη στήριξη του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνεται σήμερα στην αρένα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εν μέσω απειλών για κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες που συγκαταλέγονται στην “ομάδα του Βίζενγκραντ”.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε “κατήφια” για την ακύρωση της παρουσίας Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες μετά το πολύνεκρο χτύπημα στην Άγκυρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με πηγές κοντά στον πρωθυπουργό το timing για την Ελλάδα ήταν θετικό και η Άγκυρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για τη στάση της στο προσφυγικό. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε τόσο ο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και η Μέρκελ ενώπιον του Μπούντεσταγκ για την Τουρκία.

Έτσι, η απουσία Νταβούτογλου οδήγησε στη ματαίωση της τριμερούς μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου και της μίνι Συνόδου των 10 παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στη Σύνοδο των 11, η οποία είχε προγραμματιστεί για λίγες ώρες πριν την έναρκη της Συνόδου Κορυφής, θα τίθονταν επί τάπητος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η υλοποίηση του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από τη γείτονα χώρα που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Εύσημα Γιούνκερ

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

Στη μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Eυρωπαίων για τα hot spot, αλλά και έχοντας στη φαρέτρα της την πλήρη στήριξη του Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας, με την έξοδο από τη Σένγκεν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση -για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Από τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν διέφυγε και το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα προτίθεται να υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, έθεσε το θέμα της στάσης του ΔΝΤ και ιδιαίτερα των δηλώσεων Τόμσεν, ζητώντας μεσολάβηση προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση. “Εμείς υλοποιούμε τη συμφωνία, να κάνουν και οι θεσμοί το ίδιο” είναι το μήνυμα που κομίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα θέσει το θέμα και στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα, ο οποίος εντάσσεται στο γκρουπ όσων ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το Tweet του Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο

«Στο Συμβούλιο κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατ. ζωές το 2015», δήλωσε με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

«Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση. Για αυτές τις αξίες συζητήσαμε απόψε με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και αυτές θα υπερασπιστούμε, αύριο και μεθαύριο, όταν θα συζητάμε στο Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα