Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σακοράφα: Ο Ερντογάν χτίζει τουρκική αυτοκρατορία πάνω στη δυστυχία των προσφύγων

Σακοράφα: Ο Ερντογάν χτίζει τουρκική αυτοκρατορία πάνω στη δυστυχία των προσφύγων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σοφία Σακοράφα, Τουρκία,

Ο Ερντογάν χτίζει, με την ανοχή της Ευρώπης, την σύγχρονη Τουρκική Αυτοκρατορία του πάνω σε πτώματα Κούρδων αμάχων και στη δυστυχία εκατομμυρίων προσφύγων», τόνισε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά την πρώτη ανάγνωση της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2015, σχετικά με την ενταξιακή της πορεία. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία της λέγοντας ότι: «Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων: μονάχα την Δευτέρα είχαμε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 2 παραβάσεις του FIR από την Τουρκία».

Ενώ αναφερόμενη στο σχέδιο έκθεσης επεσήμανε την παράλειψη αναφοράς στο ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας, βασική προϋπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, δηλώνοντας πως θα καταθέσει η ίδια σχετικές τροπολογίες για να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ευρωβουλευτού:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Όπως, έχω δηλώσει και στο παρελθον ο Ερντογάν χτίζει, με την ανοχή της Ευρώπης, την σύγχρονη Τουρκική Αυτοκρατορία του πάνω σε πτώματα Κούρδων αμάχων και στη δυστυχία εκατομμυρίων προσφύγων, πάνω στα συντρίμμια της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ελευθερίας του τύπου, με μαζικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση και με συλλήψεις και κατηγορίες για εθνική προδοσία αντιφρονούντων ακαδημαϊκών και Κούρδων πολιτών και πολιτικών.

Οι συνομιλίες της 16 Νοεμβρίου του περασμένου έτους μεταξύ του Προέδρου Γιούνκερ, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του κ. Ερντογάν που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και επιβεβαιώθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν αφήνουν καμία παρερμηνεία σχετικά με την προσπάθεια σύνδεσης της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την κα. Πίρι για την δουλειά που έχει κάνει στην έκθεση.

Ωστόσο θέλω να επισημάνω την ανησυχία μου για την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις σχέσεις της καλής γειτονίας που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας. Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων: μονάχα χθες είχαμε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 2 παραβάσεις του FIR από την Τουρκία, φανταστείτε να γινόταν αυτό στη δική σας χώρα. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στην διατήρηση του Casus Beli κατά κράτους μέλους της Ε.Ε. Ελπίζω ότι αυτές οι παραλήψεις θα συμπληρωθούν με τροπολογίες που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας» τόνισε στην εισαγωγή της η Ευρωβουλευτής.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση προόδου για την Τουρκία περιλήφθηκε η πρωτοβουλία Αναστασιάδη να καταστεί η Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το νησί, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει και για την Κύπρο το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τέλος η έκθεση κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και ασκεί κριτική για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τις πιέσεις και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ζητά ένα νέο σύνταγμα που να εγγυάται την πολυφωνία.

Σχετικά άρθρα