Λίστα αιτημάτων παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών, αναλαμβάνοντας την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία για διάλογο στο αγροτικό. «Περιμένουμε όλους τους αγρότες» απαντά η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπήρξε η πληροφορία πως αντιπροσωπεία αγροτών κατεβαίνει στην Αθήνα για να παραδώσει κατάλογο αιτημάτων προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ο Τάκης Πεδερέτος, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού, επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε ότι «Έχουμε στείλει αντιπρόσωπο στην γραμματεία της κυβέρνησης. Θα θέσει τα αιτήματά μας απαντώντας στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εκείνος θα ορίσει τη μέρα και την ώρα».
Σημείωσε, ακόμη, ότι με την πρωτοβουλία αυτή συντάσσονται 52 μπλόκα από όλη την Ελλάδα (σε αυτή δεν συμμετέχει το μπλόκο της Νίκαιας) και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα βασίζονται στις προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων Ελλάδας. Ο κ. Πεβερέτος δήλωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να είμαστε όλοι στον διάλογο».
Στο Μαξίμου οι αγρότες
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την κυβέρνηση.
Κατά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας από το Μαξίμου ο γ.γ. της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητριάδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για κατάθεση προτάσεων ελήφθη πριν από τέσσερις ημέρες στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Πέλλα.
«Δεν είναι αιτήματα, είναι προτάσεις κοστολογημένες, προτάσεις μέσα στις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε «Στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει, ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς».
«Θα δεχθούμε τον διάλογο μόνο και εφόσον η κυβέρνηση συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει» είπε ο γ.γ.της Επιτροπής και τόνισε ότι το κείμενο υπογράφουν πάνω από 60 μπλόκα και άλλοι φορείς.
Απάντησε και στις διαμαρτυρίες άλλων αγροτών πως δεν είχαν ενημερώσει λέγοντας ότι «η πρόταση βγήκε μέσα από τη συνέλευση που συμμετείχαν αυτά τα μπλόκα. Υπήρχαν και μπλόκα που δεν συμμετείχαν, οπότε είναι λογικό να μην είχαν ενημέρωση».
Υπογράμμισε ότι οι αγρότες δεν θέτουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ωστόσο, επισήμανε «Το μήνυμα είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα. Τα τρακτέρ θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα, άρα ο χρόνος τελειώνει».
Αποστόλου: Να έρθουν όλοι στον διάλογο
«Μόλις πληροφορήθηκα ότι υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή κι άλλο ένα αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Αποστόλου και ενημέρωσε: «Όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και προκειμένου ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε μία προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.
Διαβουλεύσεις και τάσεις
Εν αναμονή, πάντως, της κλήσης από την κυβέρνηση για διάλογο, οι αγρότες παραμένουν διχασμένοι για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.
Κοινό ζητούμενο -πλην του «οχυρού» της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό- είναι να γίνει ο διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Στα Τέμπη το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».
Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε».
Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».