Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Το προσφυγικό αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κοτζιάς: Το προσφυγικό αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Λίβανος, Μετανάστες, Νίκος Κοτζιάς, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές,

Τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και του Λιβάνου, Τζεμπράν Μπασίλ είχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

«Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε μετά το καλοκαίρι μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως μεγάλο μέρος της συζήτησης, αφορούσε τη Συρία, τις εξελίξεις μετά τη συνδιάσκεψη του Λονδίνου και τη συμφωνία που έγινε στο Μόναχο, για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. «Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας καθώς εξακολουθούν πολλές δυνάμεις να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας», είπε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως για την Ελλάδα το θέμα της Συρίας δεν είναι απλά «θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά φιλειρηνισμού, αλλά είναι πριν από όλα ένα θέμα που σχετίζεται με το προσφυγικό, την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων που συνδέονται ταυτόχρονα με ροές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Οι χώρες τις οποίες είχαμε ως αντικείμενο στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ήταν εν πρώτοις η Μολδαβία, όπου υπάρχει μια προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η δεύτερη χώρα που μας απασχόλησε ήταν η Λευκορωσία, στην οποία γίνεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων και συνεπώς, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι τέτοιου είδους κυρώσεις δε λειτουργούν και δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς και ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες».

Σχετικά άρθρα