Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η αγωνία χτυπά κόκκινο στις Βρυξέλλες για τον Μητσοτάκη

Η αγωνία χτυπά κόκκινο στις Βρυξέλλες για τον Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρυξέλλες, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, Νικήτας Κακλαμάνης,

Τα ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία φάνηκαν νωρίς – νωρίς μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη διαφοροποίηση των Καραμανλικών στην ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Κακλαμάνης δεν εμφανίστηκαν, ωστόσο το μεγάλη αγκάθι για τον νέο πρόεδρος της ΝΔ εντοπίζεται στις Βρυξέλλες

Έτσι, ενώ η ηγεσία επισπεύδει τη διαδικασία του Συνεδρίου προκειμένου να “τελειώνει” με τα εσωκομματικά, στην προμετωπίδα του γαλάζιου ενδιαφέροντος μπαίνουν οι συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Εκεί, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις ισχυρές πιέσεις των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για συναίνεση στα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο δείγμα των προθέσεων του ΕΛΚ και σχετικές πιέσεις.

Ωστόσο, είναι εμφανής η αγωνία στο γαλάζιο στρατόπεδο για το τι μέλλει γενέσθαι πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου στις Βρυξέλλες, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σκληρής ομάδας των “σαμαρικών” που ωθούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και την μετωπική με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Εξού και το αίτημα απόσυρσης του ασφαλιστικού, το οποίο εκτός από κλείσιμο του ματιού στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελεί μία κίνηση στρατηγικής του επιτελείου Μητσοτάκη για να περιχαρακωθεί η ακολουθούμενη πολιτική έναντι των πιέσεων αυτών.

Μία πρώτη γεύση αναμένεται να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ο κυματοθραύστης που επιχειρεί να στήσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δοκιμαστεί για τα καλά στις συναντήσεις που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι, Πέδρο Πάσος Κοέλιο και Μάνφρεντ Βέμπερ. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να υπερασπιστεί την τακτική του “ώριμου φρούτου” απέναντι στην κυβέρνηση και την εκπεφρασμένη θέση του ότι εάν κλονιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία η Βουλή θα αναζητήσει τυχόν νέα πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο η ΝΔ να προτίθεται να αποτελέσει δεκανίκι της κυβέρνησης.

Το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει τους ομολόγους του πως ο ίδιος μπορεί να αποτελέσει έναν εν αναμονή πρωθυπουργό και όχι μία εφεδρεία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η θέση πάντως με την οποία προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες είναι αυτή που σαφώς διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. “Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις. Με αυτές συμμετέχει στο διάλογο με όλους τους ηγέτες… Η χώρα κυβερνάται με πλειοψηφία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει άνετη. Αυτή των 153 βουλευτών. Καμία χώρα δεν κυβερνάτε με δυο πλειοψηφίες. Μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα. Δεν εφαρμόζεται πουθενά και δεν είναι στον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας” σημείωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση εάν ζητηθεί συναίνεση στο ΕΛΚ.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας χαρακτηρίσει το θέμα “μείζον εθνικό” και παράλληλα έχοντας επιρρίψει και μέρος των ευθυνών στους Αλέξη Τσίπρα και Τασία Χριστοδουλοπούλου για την αδράνεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιήσει και το σκληρό εσωτερικό μπλοκ των “σαμαρικών”, ετοιμάζεται να ενημερώσει τη Δευτέρα τους πρέσβεις των 28 για την κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ενημέρωση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μία πρόγευση των όσων θα μεταφέρει στην πρωτεύουσα του Βελγίου ο κ. Μητσοτάκης, με βασικούς άξονες την ανάγκη πραγματικής βοήθειας της Ευρώπης στην Αθήνα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων και του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς και την επιτακτική ανάγκη όξυνσης των πιέσεων στην Άγκυρα προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά στο προσφυγικό, καθώς “κρατά τα κλειδιά του προβλήματος”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

Σχετικά άρθρα