Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βουλή το θέμα με τον αντιδήμαρχο που είχε… 1.800.000 ευρώ

Στη Βουλή το θέμα με τον αντιδήμαρχο που είχε… 1.800.000 ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μιχελάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Εύβοια, Κώστας Μαρκόπουλος, ΣΔΟΕ, Χαλκίδα, Χαράλαμπος Αθανασίου,

Στην Βουλή έφτασε τελικά το θέμα με τον αντιδήμαρχο Χαλκίδας που φέρεται να ελέγχεται από την εφορία για καταθέσεις – μαμούθ ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην τοπική κοινωνία της Εύβοιας η αποκάλυψη αυτή έχει έχει προκαλέσει σάλο και αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα τοπικά δίκτυα.

Μάλιστα την Παρασκευή σύμφωνα με τοπικό ραδιόφωνο “έχει σταλεί σε αντιδήμαρχο της Χαλκίδας, ατομική ειδοποίηση από την εφορία με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για ποσό 395.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τα εισοδήματα του και αποτελούσε μέρος του συνολικού ποσού καταθέσεων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπιστεί”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μιχελάκη.

Με την ερώτηση ζητά να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση και να δοθούν πριν τις εκλογές ενώ ταυτόχρονα ρωτά με νόημα αν γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ την ιδιαιτερότητα ότι ο προϊστάμενος φορολογικού ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Διαβάστε όλη την ερώτηση όπως την δημοσίευσαν τα τοπικά site:
 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις στην κοινωνία της Χαλκίδας για τον αντιδήμαρχο με τις καταθέσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις αυτές, οι οποίες έχουν πλέον περάσει στα τοπικά ραδιόφωνα και αναμεταδίδονται και από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, τροφοδοτούνται από δημοσιεύματα Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας.
Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που πλησιάζουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαράδεκτο ο πολίτης να καλείται να ψηφίσει υποψηφίους για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία πλουτισμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και η πολιτεία να κρατά ένα πέπλο αδιαφάνειας πάνω από τα ονόματα τους δίνοντας την εντύπωση της συγκάλυψης.
Το πρόβλημα με τη πληθώρα δημοσιευμάτων και τις αναφορές σε πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που χαρακτηρίζονται «πρωταθλητές» στην φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα, είχαμε επισημάνει 20 βουλευτές σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 19 Φεβρουαρίου 2014, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε λάβει ουσιαστική απάντηση. Είχαμε τονίσει ότι «αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες πρίν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίδοντας τα ονόματα και ποιές είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.»
Πρίν από περίπου ένα χρόνο ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης είχε δώσει παραγγελία να ελεγχθούν 143.000 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν εκλεγεί από το 2003 και αυτό γιατί τα αδικήματα στα οποία τυχόν είχαν υποπέσει παραγράφονται μόλις περάσουν δέκα χρόνια. το ΣΔΟΕ ξεκίνησε την έρευνα κάνοντας τους περίφημους συσχετισμούς. Δηλαδή ψάχνει αιρετούς για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες ή έχουν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη. Οι υποθέσεις αυτές αριθμούν τις 600, οι οποίες είχαν και προτεραιότητα στις έρευνες.
Τον Ιανουάριο 2014 δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας ανέφερε: «αντιδήμαρχος στη Χαλκίδα είχε στον δικό του λογαριασμό και στον λογαριασμό συγγενικών προσώπων του ποσό 1,8 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.» Όπως ήταν φυσικό η είδηση αναμεταδόθηκε στην Εύβοια και όλοι αναρωτιούνται ποιός είναι ο αντιδήμαρχος με τέτοιου ύψους καταθέσεις και εάν αυτές έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο.
Νεότερο δημοσίευμα τον Μάρτιο 2014 αναφέρει για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και τη Χαλκίδα: «ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τα τεχνικά έργα δείχνει να έχει πλούσιο τραπεζικό λογαριασμό.» Τέλος σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στις 4 Απριλίου, αναφέρθηκε ότι έχει σταλεί σε αντιδήμαρχο της Χαλκίδας, ατομική ειδοποίηση από την εφορία με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για ποσό 395.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τα εισοδήματα του και αποτελούσε μέρος του συνολικού ποσού καταθέσεων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπιστεί.
Όλα τα προαναφερόμενα αμαυρώνουν την προεκλογική πλέον περίοδο στο Δήμο Χαλκιδέων αφού τελείται υπό το βάρος κατηγοριών που παραμένουν αναπάντητες. Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο προϊστάμενος φορολογικού ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, είναι και υποψήφιος δήμαρχος, τροφοδοτεί τις φήμες για αδιαφάνεια και συγκάλυψη και ασφαλώς πολύ πιθανόν οι φήμες να αδικούν κατάφωρα τον υποψήφιο δήμαρχο.
Εντέλει όλη αυτή η αρθρογραφία και οι συζητήσεις καταλήγουν να δίδουν την εικόνα στο πολίτη ότι το κράτος αδυνατεί να διαλευκάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, με αποτέλεσμα όσοι με αδιαφανείς ή παράνομους τρόπους έχουν αποκτήσει παχυλές καταθέσεις να παραμένουν στο απυρόβλητο και όλα τα φορολογικά βάρη να τα φορτώνεται ο μισθωτός και ο μικρομεσαίος. Η πολιτεία και οι κρατικοί μηχανισμοί οφείλουν άμεσα να δώσουν απαντήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.Είναι αληθές ή όχι, ότι αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων περιλαμβάνεται σε κατάλογο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης με πολύ υψηλές καταθέσεις, την προέλευση των οποίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν;
2.Έχουν δοθεί εξηγήσεις από τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο για το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ που έχουν βρεθεί σε λογαριασμό του ιδίου και συγγενικού του προσώπου; Ποιές είναι αυτές; Έχουν γίνει αποδεκτές από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ;
3.Έχει σταλεί στον αντιδήμαρχο ατομική ειδοποίηση από την εφορία, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για ποσό 395.000 ευρώ το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τα εισοδήματα του; Δόθηκαν απαντήσεις; Ποιό είναι το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Δ.Ο.Υ;
4.Μετά από περίπου ένα χρόνο, σε ποιό σημείο έχει φτάσει ο έλεγχος για τον προαναφερόμενο αντιδήμαρχο; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί; Υπάρχει μέριμνα ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα; Έχει εκτιμηθεί ότι πρέπει να δοθούν πορίσματα και απαντήσεις πριν από την προκήρυξη των επόμενων δημοτικών εκλογών;
5.Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του εν λόγω αντιδημάρχου αλλά και όσων άλλων υπάρχουν επαρκή στοιχεία παραβάσεων ή παράνομων πράξεων, πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν φθάσουν στην κάλπη;
6.Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ την ιδιαιτερότητα ότι ο προϊστάμενος φορολογικού ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας είναι υποψήφιος δήμαρχος;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά άρθρα