Σε αγώνα δρόμου για την περαιτέρω κάλυψη των κενών μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, την ώρα που στο παράλληλο μέτωπο του προσφυγικού βαίνουν προς ολοκλήρωση οι υποδομές για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Μετά το Eurogroup που εκλήφθηκε θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου όλα τα βλέμματα είναι στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων που συνεχίζονται, προκειμένου να υπάρχει σαφής βελτίωση μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του καθώς και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Οι αστερίσκοι που έχουν επισημανθεί από τις Βρυξέλλες αφορούν στο Ασφαλιστικό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το δημοσιονομικό κενό, με την πλευρά της Αθήνας να επιχειρεί να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «πάσα» στον Αλέξη Τσίπρα για πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες στις επαφές που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα έχει καταστεί ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και του Βερολίνου να συσχετιστεί το προσφυγικό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τόμσεν εναντίον… θεσμών
Παράλληλα, στον απόηχο της προσωπικής παρέμβασης Τόμσεν, στην κυβέρνηση σημειώνουν πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη ζητά ένα άλλο πρόγραμμα από το συμφωνηθέν του καλοκαιριού.
Επιπλέον, τονίζουν πως επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί για παντελή διαφωνία μεταξύ των ίδιων των Θεσμών, που είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουν μεταξύ τους, ενώ η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια για πληρη τήρηση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραπέμπουν στα όσα είπε επίσημα η Κομισιόν κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν βάση αυτών πως επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.
«Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών», καταλήγουν.
Την ίδια ώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείο βλέπουν σκόπιμες καθυστερήσεις από την πλευρά του Πολ Τόμσεν, γεγονός που καθιστά πιθανότατα το στόχο της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές Μαρτίου «ευσεβή πόθο».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα διεμήφθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να χαραχτεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης, βάσει των προθέσεων των εταίρων.
Νέες πρωτοβουλίες από το παράλληλο πρόγραμμα
Ωστόσο, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα διαφοροποίησης απο τις προηγούμενες “διαχειριστικές κυβερνήσεις” στο Μαξίμου συνεχίζουν την υλοποίηση προαναγγελθεισών πρωτοβουλιών από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, με στόχο την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Έτσι, μετά και την υπερψήφιση της προεκλογικής δέσμευσης για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τις διατάξεις για τις πρωτοβουλίες του παράλληλου προγράμματος για την Υγεία, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για την προώθηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας ρύθμισης για την κάλυψη των ανασφάλιστων.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση για την καθολική κάλυψη των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, όπως προανήγγειλε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση των από 24.12.2015 και από 30.12.2015 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων διαφόρων υπουργείων.
Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εμείς με αυξημένη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει γίνει -και το αποδείξαμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού-, αλλά και με τη συνέργεια των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, που επίσης έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και οι μεταβιβάσεις πόρων και τον Γενάρη από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ το αποδεικνύουν αυτό, θέλουμε να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας αυτήν την περίοδο. Γι’ αυτό ακριβώς προχωρούμε την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε τη νομοθετική ρύθμιση της καθολικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανθρώπων».
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «θεωρούμε ότι ήδη, από τη συζήτηση που έχει γίνει στη Βουλή, υπάρχει κλίμα ανακούφισης στην κοινωνία γι’ αυτή την εξέλιξη».