Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τύμπανα πολέμου στο Μαξίμου για τις άδειες

Τύμπανα πολέμου στο Μαξίμου για τις άδειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Διαπλοκή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Παππάς, Τηλεόραση,

Με μία ρελάνς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με όχημα τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην “εμπόλεμη ζώνη” του Ασφαλιστικού, των κοινωνικών κινητοποιήσεων και του προσφυγικού.

Με βαρύτατες εκφράσεις κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας την πολυσυζητημένη νομοθετική πρωτοβουλία για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και το τέλος στο καθεστώς ανομίας και διαπλοκής που, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, επιχειρείται να διαιωνιστεί με πρόσχημα το σχηματισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης νομοθετική πρωτοβουλία την Πέμπτη για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά εν συνεχεία και από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, η τιμή εκκίνησης των αδειών θα είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς τα αρχικά 8 εκατ. κρίθηκαν πολλά, ενώ η διαδικασία που αναμένεται να επιλεγεί είναι αυτή των κλειστών οικονομικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι (σχήματα ή φυσικά πρόσωπα), εκτός από την κλειστή οικονομική προσφορά, θα συνυποβάλλουν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εγγυητικές επιστολές, βεβαιώσεις και αποδεικτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων.

Με την έγκριση της διάταξης που θα μπήκε σε κύρωση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και θα συζητηθεί στις 18:00 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στην διεξαγωγή του διαγωνισμού που θα αλλάξει μια για πάντα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα βάλει τέλος στο στρεβλό σύστημα μίας τριακονταετίας.

Η κυβέρνηση προσέρχεται με “πολεμική” ετοιμότητα απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση, ανεβάζοντας κατακορυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην εθνική αντιπροσωπεία. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του, μετά και το νέο ναυάγιο της Τρίτης στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η άρνησή τους να συναινέσουν στη συγκρότηση αποτελεί θεσμική εκτροπή. Διότι η συναίνεση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι προαιρετική, επιβάλλεται από το Σύνταγμα». «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του έτσι, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», τόνισε και ανέφερε πως «αύριο κιόλας καταθέτουμε διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος». «Τέλος, είμαστε πλέον αναγκασμένοι τον διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της νομιμότητας και της διαφάνειας. «Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της παντοκρατορίας της και επιτίθεται σκληρά. Οι μέρες είναι δύσκολες γιατί όταν γεννιέται το καινούργιο υπάρχουν ωδίνες».», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως «η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει μία βιώσιμη αγορά στα ΜΜΕ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δάνεια των τηλεοπτικών καναλιών, εξηγώντας ότι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τα ΜΜΕ «να μην επιχειρούν να βγάλουν μπροστά τους εργαζόμενους ως δικαιολογία» και έκανε λόγο για σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση. «Κριτική σχετικά με την μεταρρύθμιση για τα κανάλια δεχθήκαμε από τους ιδιοκτήτες όχι από τους εργαζόμενους«, διευκρίνισε και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκει προφάσεις για να μη γίνει διαγωνισμός.

Απαντώντας στα σενάρια αύξησης της ανεργίας στον χώρο των Μέσων από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο καναλιών, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις. «Δεν καταλαβαίνω ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει διαγωνισμό αυτός έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. Προφανώς ο εξορθολογισμός κάποιους ενοχλεί» σχολίασε εν συνεχεία και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κανάλι που κοιμήθηκε με περιφερειακή άδεια και ξύπνησε με εθνική».

Σχετικά άρθρα