Τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε καταστροφικές τις συνέπειες για την χώρα αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων», τόνισε αρχικά ο κ. Στουρνάρας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχανούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται», είπε.
Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραδέχθηκε ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ενώ επισήμανε ότι λόγω του προσφυγικού, που όπως είπε αποτελεί το μεγαλύτερό πρόβλημα, υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
«Ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας πως εάν τελικά αυτό γίνει, θα προκληθεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμη ότι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα είναι: η καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλίμα απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και καθυστέρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Γι΄ αυτό απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πολιτική συμφωνία και συναίνεση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι εντός Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμοι οι όροι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ήδη καθυστερήσει, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως για να καλυφθεί η χαμένη απόσταση πρέπει: να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ιδιωτικοποιήσεις και όχι αύξηση φόρων, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.
«Αυτά είναι τα μόνα μέσα για την επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι κρίμα να μείνει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία», είπε ο κ. Στουρνάρας, καλώντας τα κόμματα να παραδειγματιστούν από την εμπειρία της Κύπρου.