Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη, με την ανόρθωση φρακτών και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε μια πολιτικά και οικονομικά εύθραυστη χώρα, χωρίς τα χρήματα ούτε τις υποδομές για να τους φροντίσει, δεν αποτελεί λύση, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ο τελικός προορισμός, αλλά το σημείο που θα τους επιτρέψει να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη.
Περισσότερα τείχη και φράκτες δεν πρόκειται να τους σταματήσουν, αλλά θα βρουν άλλες διαδρομές προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους.
Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν την επανεπιβολή των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια, αυτό θα ξέκοβε την Ελλάδα, η οποία δεν έχει κοινά σύνορα με χώρα της Ε.Ε. που είναι στη Σένγκεν.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, όμως, για την Ελλάδα θα ήταν οικονομικός, επιβραδύνοντας τις μετακινήσεις προσώπων και αγαθών στον αέρα και δια θαλάσσης.
Εν τω μεταξύ, σημειώνει το Reuters, το να κατηγορείται η Ελλάδα για τις μεταναστευτικές πληγές της Ευρώπης αγνοεί τη ρίζα του προβλήματος και συγκεκριμένα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία.
Τα εγκληματικά δίκτυα στην Τουρκία αποκόμισαν εκατομμύρια στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη πέρυσι.
Η συμφωνία αξίας 3 δισ. ευρώ της Ε.Ε. με την Τουρκία, εν τω μεταξύ, προκειμένου να σταματήσει τις ροές προσφύγων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα.
Το να αποκλείσεις τον δρόμο των προσφύγων με φράκτη στα σύνορα Ελλάδας – Μακεδονίας, χωρίς προηγουμένως να έχεις σταματήσει τις βάρκες που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές, αυτό δεν συνιστά λύση.
Επίσης, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εναλλακτικών για τους πρόσφυγες προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη ή ακόμη να εισχωρήσουν βαθύτερα σε αυτήν μόλις φθάσουν.
Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας επικεντρώνεται στο να κρατά τους πρόσφυγες στην Τουρκία αντί να τους αφήνει να έρθουν στην Ευρώπη με ασφάλεια, ενώ και σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάστασης της Ε.Ε., βάσει του οποίου 160.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονταν από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόλις 481 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι τώρα.
Ακόμη, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να προσφέρει φαγητό, ιατρική φροντίδα και καταφύγιο σε αυτούς που έχουν στριμωχθεί αν τα σύνορά της με τη Μακεδονία σφραγιστούν.
Ήδη η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για την προσφυγική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.
Έξι χρόνια λιτότητας την έχουν καταστήσει ανίκανη να παρέχει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες ακόμη και στους ίδιους τους πολίτες της, πολλώ δε μάλλον τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που θα παγιδευτούν αόριστα αν τα σύνορά της σφραγιστούν.
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης.
Αποκλείοντάς της από την υπόλοιπη ήπειρο δεν θα τη βοηθήσει, ούτε θα κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων, της μεγαλύτερης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να υπερβεί τη μεγαλόφωνη, λαϊκίστικη ρητορική των λίγων ιδιοτελών συμφερόντων χωρών.
Πρέπει να εργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να διακόψει τα δίκτυα μετακίνησης των μεταναστών και να παρέχει κίνητρα στους πρόσφυγες να παραμείνουν εκεί υπό ανθρώπινες συνθήκες.
Διαφορετικά, η Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.