Την ώρα που ο υπουργός Αμύνης διεμήνυε ότι «τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», σε Σχιστό, Κω και Διαβατά οι διαμαρτυρίες των πολιτών αυξάνονται συνεχώς και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ηλεκτρισμένη».
Ο υπουργός Άμυνας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν στη δημιουργία των hotspot να καταθέσουν κοινή πρόταση για το χώρο μετεγκατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα για ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων σε Σχιστό, Κω αλλά και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να δημιουργήσει εκεί hotspot και κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.
Από το πρωί της Δευτέρας στο Σχιστό είναι σε εξέλιξη δύο πορείες διαμαρτυρίας, μια υπέρ και μια κατά των hotspot, ενώ συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν κάτοικοι των Διαβατών, εκφράζοντας κάθετα την αντίθεσή τους στη μετατροπή του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.
Εξάλλου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά.
Ο κ. Φάμελλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες, με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση ως προς το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή. Είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες θα μένουν στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας για τρεις ημέρες και θα πρόκειται για οικογένειες.
Στο μεταξύ, ο Ηλίας Διαμαντόπουλος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων των Διαβατών, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ότι «οι πολίτες που φαίνονται σε βίντεο να καταστρέφουν τον φράχτη του υπό κατασκευή κέντρου φιλοξενίας προσφύγων δεν είναι κάτοικοι των Διαβατών και δεν τους γνωρίζει κανένας στην περιοχή».