Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης «σκότωσε» τις εκλογές και… αρκετούς από τη ΝΔ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία,

Προφίλ παράγοντα πολιτικής σταθερότητας θέλησε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, επιχειρώντας να κάψει τα σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σκιαγράφησε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, δίνοντας προτεραιότητας στην αλλαγή του κόμματος μέσα από το συνέδριο και την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε σαφή μηνύματα στο ελληνικό αλλά και διεθνές ακροατήριο. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί εκλογές και δεν θα στηρίξει οικουμενική κυβέρνηση καίγοντας οριστικά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού μια πιο προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη καθιστά σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποφεύγει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Οι θέσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζουν πάγο στην εκλογολογία, ενώ παράλληλα θέτουν εκτός πυρήνα της ΝΔ όσους επιμένουν σε αντιπολιτευτική τακτική υψηλών τόνων. οι δηλώσεις του άδειασαν τα στελέχη και τους παράγοντες που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν κλίμα και να θέσουν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ολοκληρώσει την αναδόμηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει σε παιχνίδια ανατροπής του πολιτικού status quo, διαμηνύει ότι δεν θα οδηγηθεί στην πρωθυπουργία όντας δέσμιος του ίδιου συστήματος στη Νέα Δημοκρατία.

Η τοποθέτηση αυτή και ο τρόπος που εκφράστηκε αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας,όπως άλλωστε και η πρώτη ομιλία του στη Βουλή, καθώς είναι προφανές ότι επιχειρεί τον ντε φάκτο αποκλεισμό στελεχών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον Κώστα Καραμανλή, όπως αναφέρει το sofokleousin.

Παράλληλα στέλνει μήνυμα στους εταίρους και τους θεσμούς ότι θα βάλει «εθνική πλάτη» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν θα παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια.

Η στρατηγική σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά επικεντρώνεται στην πολιορκία του χώρου του κέντρου, την αναδόμηση στα μέτρα του της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τον κ. Τσίπρα δεν είναι εφικτή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκλείοντας τόσο το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν θα βάλουμε πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή “Ιστορίες” του Σκάι, στην οποία επίσης τόνισε: «Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία», κάτι που θα γίνει, όπως εξήγησε, στο επικείμενο συνέδριο τους κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επέμεινε ότι παρότι αναζητεί συναινέσεις, όπως ήδη κάνει στο Μεταναστευτικό, δεν βλέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.

«Για να συγκυβερνήσει κανείς, πρέπει να συμμερίζεται βασικές αρχές» του εταίρου του, είπε, και στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αφού, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είχε διαφωνήσει με την τακτική που τήρησε τον περασμένο Αύγουστο ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν τώρα οι κίνδυνοι για Grexit στον βαθμό που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, οπότε η χώρα δεν ήταν σε πρόγραμμα, όπως είναι τώρα. “Θα ήταν καταστροφή για τη χωρά εάν ξαναζούσαμε το καλοκαίρι του 2015”, είπε, αλλά επέμεινε ότι “η διαφύλαξη της κυβερνητικής σταθερότητας αφορά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό “έτσι όπως έχει έρθει”, ενώ σε σχετική επισήμανση απάντησε ότι δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία, όπως είπε, όταν συναντηθεί σε δύο εβδομάδες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα της εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χάραξε μια τεχνοκρατική αντιπολιτευτική γραμμή η οποία στόχο έχει να αποδομήσει τη «μεγάλη διαπραγμάτευση» αποδεικνύοντας ότι αυτή η τακτική των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων είχε μεγάλο κόστος για τη χώρα, το οποίο καταγράφεται στα νέα μέτρα.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι με την τακτική που ακολουθεί διχάζει την ελληνική κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. “Αν τους έκλεινα το μάτι, θα πήγαινα στα μπλόκα, όπως πήγαινε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση”, ανέφερε δηκτικά. “Εμείς είμαστε απέναντι στις κινητοποιήσεις που διαταράσσουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “έχει παρέλθει η εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις καβαλούσαν το κύμα του λαϊκισμού”.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες για το Ασφαλιστικό “προέκυψε από τους καταστροφικούς χειρισμούς του πρώτου 6μηνου του 2015, επέμεινε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο ου 2014 οι δανειστές δεν είχαν ζητήσει περικοπές και οι μόνες παρεμβάσεις που ζητούσαν ήταν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κατά καιρούς θέσεις που έχει λάβει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιμονή του για απολύσεις στο Δημόσιο. “Προσωπικά έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ για τις εμμονές τους”, είπε αναφέροντας ως μια εξ αυτών τον ποσοτικό στόχο των απολύσεων στο δημόσιο. Υποστήριξε ότι με τη σκληρή διαπραγμάτευση που είχε κάνει ο ίδιος είχε εξασφαλίσει ότι δεν θα γινόταν απολύσεις το 2015 και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “καρικατούρα κοινωνικής ευαισθησίας” αφού “αντί να προσλάβει νοσηλεύτριες προσέλαβε καθαρίστριες”. Πρόσθεσε ότι αρκούσε η συνέχιση της δικής του πολιτικής για την απομάκρυνση όσων είχαν ζητήματα με πλαστά πτυχία, ενώ κατά την άποψή του “η άρση της μονιμότητας δεν είναι το πιο καθοριστικό” και εκείνα που πραγματικά απαιτούνται είναι η ανακατανομή του προσωπικού και η αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για τους λόγους που έχασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον, διότι μετά τις ευρωεκλογές του 2014 απώλεσε τη μεταρρυθμιστική ορμή της. Και δεύτερον, διότι η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει τη διαπραγμάτευση επειδή έβλεπε ότι ερχόταν ο κ. Τσίπρας που είχε επιβάλει την ατζέντα του με την επιμονή του να γίνουν εκλογές. “Πληρώσαμε την πρεμούρα του να θέλει να γίνει πρωθυπουργός”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα