Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μασάζ ενόψει του «άγριου Φλεβάρη»

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Αλέξης Τσίπρας, Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Κινητοποιήσεις, Μπλόκα Αγροτών, Όλγα Γεροβασίλη, ΣΥΡΙΖΑ,

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για σύρσιμο της αξιολόγησης μέσα στον «γδάρτη» Μάρτη και ενώ οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή, στο κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε το «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να παραπέμπει για τις τελικές αποφάσεις μετά την Παρασκευή, όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η αξιολόγηση θα μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν για την έναρξη της συζήτησης διευθέτησης του χρέους.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, μπορεί από το Μαξίμου να τονίζεται μετά την αναγνωριστική πρώτη του Γιώργου Κατρούγκαλου ενώπιον των Θεσμών ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης κύριων συντάξεων», ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών συγκεντρώνουν προς ώρας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η «ετυμηγορία» θα φανεί μετά την προσωρινή αναχώρηση του κουαρτέτου την Παρασκευή, αναφέρει το newsbeast.gr. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε μεν πως κόκκινη γραμμή είναι η διατήρηση των κύριων συντάξεων ως έχουν, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για παρεμβάσεις στα “ρετιρέ”, που όπως διευκρίνισε ωστόσο «είναι πολύ λίγα πλέον». «Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και να μη γίνει καμία μείωση», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.Ήδη πάντως, διαρροές με άρωμα ΔΝΤ που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για απόρριψη από πλευράς των δανειστών της πρότασης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με κάτι τέτοιο εάν επιβεβαιωθεί να δημιουργεί “τρύπα” 500 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του σκληρού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη με φοντο όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, είναι πως τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησαν να μπουν σε επιμέρους λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση και αρκέστηκαν να υπογραμμίσουν πως προοιωνίζεται ιδιαιτέρως σκληρή.

Διασταυρωμένες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως σε περίπτωση απόρριψης μέρους του προσχεδίου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα, ξεκινώντας από τις υψηλότερες κύριες συντάξεις, με το ποσό που θα ακουμπήσει το «μαχαίρι» να βρίσκει κόκκαλο στα 1.200 ευρώ, καθώς παραιτέρω μειώσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο καταιγισμός πληροφοριών και σεναρίων για τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό και η κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων την ίδια ώρα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποδέχονται το αναδιανεμητικό σύστημα, αλλά ζητούν ενημέρωση και βελτιωτικές κινήσεις ειδικά προς όφελος των νέων επιστημόνων, τους μικρομεσσαίους και τους αγρότες, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει καταγραφεί κάποια ηχηρή διαφοροποίηση που να χτυπήσει «συναγερμό» στο Μαξίμου.

Την ενημέρωση της ΚΟ επιμερίστηκαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Βαγγέλης Αποστόλου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδρίαζαν την Τρίτη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να σηκώσει αυτός το βάρος της ενημέρωσης σε επίπεδο κόμματος με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης. Αφού μετά και την κυβερνητική εκπρόσωπο ξέκοψε και ο ίδιος κάθε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με αριθμούς να αποσαφηνίσει πως το ασφαλιστικό είναι στην κατεύθυνση του επιμερισμού των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα και όχι σε αυτή της μείωσης συντάξεων, απορρίπτοντας την κατηγορία πως η κυβερνητική πρόταση επιβαρύνει αβάσταχτα τους αγρότες.

«Ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν. Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών. Και αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Και θα τα καταφέρουμε» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένοντας στην κυβερνητική θέση για υπονόμευση της κυβέρνησης από ντόπια και ξένα κέντρα. Την ίδια θέση νωρίτερα είχε υπογραμμίσει και η κα Γεροβασίλη κανοντας λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», φωτογραφίζοντας «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν λόγους να φοβούνται από τις εξελίξεις στην πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου».

«Το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων, αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επωφελούνται από την πρότασή μας. Και αυτό γιατί βασική μας επιλογή είναι να μην μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις, ενώ μοιράζουμε τις εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας .

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο. Η επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, γιατί θα είναι σταδιακές οι αυξήσεις των εισφορών, προκειμένου ο αγρότης να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν 300 ευρώ υψηλότερη, δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος».

«To 2014 οι αγρότες πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια για φόρους, ενώ το 2016 θα πληρώσουν περίπου 225 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα