Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) παραμένει πιθανός για μια σειρά από λόγους, καθώς και ότι το 2016 θα είναι ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα υποστηρίζει η Megan Green, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife, σε άρθρο της στο Politico.
Η ίδια ξεκινάει τονίζοντας ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολογήσεων εμφανίζονται σίγουροι ότι το Grexit έχει αποφευχθεί.
Μάλιστα επισημαίνει ότι ομάδα αναλυτών ενός εκ των μεγαλύτερων οίκων τη διαβεβαίωσαν πρόσφατα ότι το Grexit δεν βρίσκεται στα πιθανά ενδεχόμενα, ωστόσο η ίδια γράφει χαρακτηριστικά πως και άλλη φορά στο παρελθόν οι οίκοι έχουν κάνει λάθος.
Κατά την άποψή της, «η δυσκολία της Ελλάδα να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση και ταυτόχρονα να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές της φαίνεται ότι θα κορυφωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, επαναφέροντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο Grexit».
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχνή, ενώ την ίδια ώρα το συνταξιοδοτικό είναι ένα καυτό θέμα, που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε απώλεια αυτής της πλειοψηφίας.
Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μία σειρά από λόγους για τους οποίους οι δανειστές θα μπορούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Ως πρώτο λόγο αναφέρει την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, κάτι που έχει καταστήσει το κόμμα «μια βιώσιμη εναλλακτική λύση» για τους δανειστές, με ορισμένους από αυτούς να φαίνεται ότι θα προτιμούσαν τις διαπραγματεύσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ως δεύτερο λόγο αναφέρει πως το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά απλώς έχει τονίσει ότι θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος καταστεί βιώσιμο, κάτι που μεταφράζεται είτε σε ελάφρυνση χρέους είτε σε ακόμα πιο οδυνηρές δημοσιονομικές προσαρμογές.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει η συντάκτης, οι υπόλοιποι δανειστές δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους, με τον Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, να αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα εξέταζε πιθανόν μια μείωση του χρέους σε 10 ή 15 χρόνια.
Τρίτον στο άρθρο επισημαίνεται πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί αυτή την στιγμή την Ευρώπη, καθώς η αυξημένη ροή των προσφύγων, οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία, και η κρίση στην Ουκρανία απασχολούν την ΕΕ.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπό αυτή την τεράστια πίεση που έχει δεχθεί η Merkel, θα κάνει παραχωρήσεις, με δεδομένες όμως τις “τοξικές” σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, το αντίθετο μοιάζει πιο πιθανό, γράφει χαρακτηριστικά η Greene.
Αναφέρει, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή στις διαπραγματεύσεις Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η μόνη λογική λύση θα ήταν η Ελλάδα να αφήσει την Ευρωζώνη, οπότε είναι πιθανό να καταλήξουν στο ίδιο το συμπέρασμα.
Στη συνέχεια η συντάκτρια αναφέρεται σε δύο καυτά ζητήματα για την Ελλάδα: την αξιολόγηση και το προσφυγικό.
Ειδικότερα, αναφέρει πως η πιο δύσκολη προθεσμία για συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση είναι όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της, κάτι που σύμφωνα με την Greene θα γίνει κάπου τον Ιούλιο του 2016, που η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δόσης.
Ως τότε, όμως, η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα, λόγω της προσφυγικής ροής, η οποία θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται.
Με μερικές χώρες της Ε.Ε. να παραπονούνται ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με το στήσιμο των hot spots και την καταγραφή των προσφύγων, και με την γερμανίδα καγκελάριο να τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, η Merkel αναμένεται να ξεκινήσει να αναζητά τρόπους για να βάλει «στοπ» στη ροή των προσφύγων, με πιο ελκυστική να εμφανίζεται η επιλογή της επαναχάραξης των ορίων της ζώνης Σένγκεν.
H Greene σημειώνει χαρακτηριστικά πως αν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις να προστατέψει τα σύνορά της και να δημιουργήσει hotspots για τους πρόσφυγες, η καλή θέληση ανάμεσα στους δανειστές για να καταλήξουν σε συμφωνία για την διαπραγμάτευση τον Ιούλιο θα είναι μικρή.
Οι διαθέσεις των δανειστών σκιαγραφήθηκαν από την φράση του Wolfgang Schaeuble προς τον έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός («είναι η εφαρμογή ανόητε»), καθιστώντας σαφές ότι είναι απίθανο οι πιστωτές να χαλαρώσουν την στάση τους απέναντι στη χώρα και ο Τσίπρας θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει όσα του ζητηθούν χωρίς να καταρρεύσει η κυβέρνηση του.
Στο τέλος η συντάκτρια καταλήγει ότι η τύχη της Ελλάδας πιθανόν να καθοριστεί τελικά από τον βαθμό αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
«Σε αυτή την περίπτωση το μέλλον φαντάζει ζοφερό», γράφει η Greene χαρακτηριστικά.