Στους δύσκολους μήνες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση και τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός Grexit, αναφέρεται το Politico.
Η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν (Megan Green) αναφέρει στο άρθρο της:
“ O αγώνας της Ελλάδας να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και ταυτοχρόνως να διαχειριστεί την άφιξη χιλιάδων προσφύγων στις ακτές της θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο αυτό το καλοκαίρι. Και μπορεί να ποντάρει κανείς ότι το Grexit θα μπει και πάλι στο τραπέζι.
Όπως σημειώνει η Γκριν, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, οι δανειστές επιστρέφουν στη χώρα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν την πρώτη αξιολόγηση, μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί και να έχουν απελευθερωθεί τα σχετικά κεφάλαια.
Το βασικό εμπόδιο είναι το ασφαλιστικό, στο οποίο σύμφωνα με το τρίτο πακέτο πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο τα μέτρα της κυβέρνησης καλύπτουν τα 2/3 του στόχου αφήνοντας ένα κενό 600 εκατομμυρίων.
Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι δανειστές πιθανότατα θα παίξουν σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα, αναφέρει η Green.
Πρώτον, ο κίνδυνος να σπρώξουν την υπάρχουσα κυβέρνηση προς την κατάρρευση δεν είναι πλέον τόσο αποτρεπτικός όσο ήταν. Από την αρχή των πακέτων διάσωσης στην Ελλάδα, η εκάστοτε κυβέρνηση υποστήριζε πως θα ήταν καλύτερα για τους δανειστές να διαπραγματεύονται μαζί της παρά με το αντι-μνημονιακό κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ υπάρχει πλέον μια βιώσιμη εναλλακτική για έναν πρωθυπουργό. Ορισμένοι δανειστές μπορεί και να προτιμούσαν να διαπραγματεύονται με τον Μητσοτάκη παρά με τον Τσίπρα.
Δεύτερον, το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Έχει σημειώσει πως είναι διατεθειμένο να το κάνει μόνο εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό απαιτεί ελάφρυνση χρέους ή μια ακόμη πιο επώδυνη οικονομική προσαρμογή για την Ελλάδα.
Τρίτον, η ελληνική κρίση είναι μία μόνο από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Υπάρχει το προσφυγικό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και η κρίση στην Ουκρανία.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει πως λόγω των κρίσεων η Μέρκελ θα κάνει υποχωρήσεις στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο το αντίθετο είναι πιθανότερο να συμβεί.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο στήριξης ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν πως ο μόνος ορθολογικός δρόμος για να προχωρήσουν ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εάν έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μία φορά, είναι πιθανόν να φτάσουν και πάλι σε αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά η Γκριν.
Ιούλιος ο κρίσιμος μήνας
Η προθεσμία για να συμφωνήσει η Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση και να απελευθερωθούν τα κεφάλαια είναι όταν η χώρα ξεμείνει από χρήματα και δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα γίνει τον Ιούλιο, σημειώνει η Green.
Μέχρι τον Ιούλιο ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να είναι μια τελείως διαφορετική χώρα. Η ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή μειώθηκε από τον Οκτώβριο, ωστόσο είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι καθώς θα βελτιώνεται ο καιρός. Η επαν-οριοθέτηση των συνόρων της Σένγκεν έτσι ώστε να αποκλείει την Ελλάδα θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προστασία των συνόρων και δημιουργία hotspots για τους πρόσφυγες η καλή θέληση ανάμεσα στους δανειστές για την εξεύρεση μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα είναι μικρή.
Καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στα οικονομικά τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή θα βλέπει τις προσφυγικές ροές να φτάνουν στο ζενίθ τους. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σόιμπλε έβαλε στο τραπέζι την πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι πιθανό η πρόταση να μπει και πάλι στο τραπέζι αυτό το καλοκαίρι, καταλήγει η Γκριν.