Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέσα σε «τέλεια καταιγίδα» με ΔΝΤ και Σένγκεν η κυβέρνηση

Μέσα σε «τέλεια καταιγίδα» με ΔΝΤ και Σένγκεν η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Νταβός, Πιέρ Μοσκοβισί, Συνθήκη Σένγκεν, Τρόικα,

Έρχονται το Σάββατο οι δανειστές και αρχίζουν από Δευτέρα τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος.

Μέχρι τότε, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές με επίκεντρο την πορεία του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Ντ. Κοστέλο από την ΕΕ, Ρ. Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ν. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται – εκτός απροόπτου – να καταφθάσουν στην Αθήνα το Σάββατο.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα κλείσει γρήγορα ο έλεγχος, αφού τόσο το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να προκαλέσουν τριβές. Το Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις σκληρές θέσεις του και στα δύο ζητήματα και ζητά περικοπή συντάξεων 15%.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο φέρεται να ζητεί μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων κατά 15%, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατάργηση του εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εντάξει στην διαπραγμάτευση (καίτοι δεν περιλαμβάνονται ως θέματα στην πρώτη αξιολόγηση) τη μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο, αλλά κυρίως τα εργασιακά –ήτοι, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε λέει ότι τα εργασιακά θα ρυθμιστούν κατά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το να μετατρέψουμε την αγορά σε ζούγκλα δεν το λες και βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική», παρατηρεί σκωπτικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την ίδια κυβερνητική πηγή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένεται να στηρίξουν την Αθήνα σε κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» της, την ώρα που ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ωστόσο, σε αυτή την συγκυρία, η προοπτική μίας παρατεταμένης και δύσκολης διαπραγμάτευσης δεν είναι το μόνο μέτωπο που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση φοβούνται πώς θα επηρεάσει τις συζητήσεις η ανοιχτή, πλέον, κόντρα, Αθήνας και Βρυξελλών για το προσφυγικό, όπως φάνηκε και από την έκθεση που δημοσιοποίησε προχθές η Κομισιόν για την Σένγκεν και αποτέλεσε κόλαφο για την Ελλάδα. Στο Μαξίμου θέλουν, καταρχάς, να αποφύγουν κάθε συζήτηση περί «συμψηφισμού» του ενός θέματος με το άλλο, γιατί η Ελλάδα, όπως λένε, «δεν μπορεί να σηκώσει το προσφυγικό μόνη της». Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει η κουβέντα που έχει ανοίξει από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και αναπαράγει σενάρια σύμφωνα με τα οποία αν η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων κρατηθεί εντός ελληνικών συνόρων, θα μπορούσε να γίνει «ανταλλαγή» με χαλάρωση του Μνημονίου ή με διευθέτηση του ελληνικούη χρέους. «Όποιος μπορεί να βρει 100.000 στρατιώτες και 20 εκατομμύρια καθημερινά, να μας το πει», είναι το σχόλιο κορυφαίου υπουργού για την «πρόταση» που διατυπώθηκε για παραμονή στην Ελλάδα… 400.000 προσφύγων, με αντάλλαγμα το χρέος. Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου είδαν με ανακούφιση τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαψεύδει τα σχετικά σενάρια και να αποσυνδέει το προσφυγικό από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα θέμα δεν επηρεάζει το άλλο. Στο Μαξίμου, μάλιστα, διερωτώνται πολλοί πώς από τη μία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βάλλει κατά της Αθήνας για το προσφυγικό και από την άλλη θα… ενισχύει την Ελλάδα στην διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους θεσμούς. Κοντολογίς, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση και για «χτυπήματα κάτω από τη μέση», που θα αφορούν στο προσφυγικό και την Σένγκεν την ώρα που το Μαξίμου θα ξεδιπλώνει τις «κόκκινες γραμμές» του για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά…

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, Π. Μοσκοβισί τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συζητούν με την κυβέρνηση για δημοσιονομικά θέματα και το ασφαλιστικό. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επομενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», τόνισε.

Προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Νταβός, ενώ είδε και τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα