Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Τσίπρας – Νετανιάχου

Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Τσίπρας – Νετανιάχου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ενέργεια, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Τουρισμός,

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους όπου υπεγράφη μία σειρά από διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του όταν έρθει στην Ελλάδα να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και αποτήσουν φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστικών διωγμών κατά την κατοχή.

Έκανε εξάλλου λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και τόνισε πως και οι δύο τόνισαν «αμοιβαία βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και ευημερία των χωρών μας, για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ:

“ •Υπογράψαμε τη δέσμευσή μας την προσπάθεια ισραηλινών επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν την πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που προωθούμε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς.
•Εντείνουμε συνεργασία στον Τουρισμό.
•Υπογραμμίσαμε την πεποίθησή μας ότι η συνέχιση της ενεργειακής συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και σε αυτές της περιοχής να αναπτυχθεί πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Συζητήσαμε για ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω σταθμών μεταφοράς LNG, ή μέσω αγωγών.

«Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις αστάθειας στη γειτονιά μας, στη Συρία, τη Λιβύη το μέτωπο της τρομοκρατίας. Είναι απαραίτητο οι πληγές αυτές να κλείσουν, πρέπει να αναδείξουμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο και όχι τις συγκρούσεις. Συνομιλήσαμε για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ένα πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισραήλ για τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ως προς το Παλαιστινιακό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ζητήσαμε να διεξαχθούν συζητήσεις για λύση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά».

«Εξέφρασα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών αλλά και την ανησυχία μας ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών και την άποψή μας ότι η πολιτική εποικισμών αποδυναμώνει τις προοπτικές λύσης» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι ένα σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ. Διατηρούμε σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό. Είναι γνωστές οι θέσεις μας για το παλαιστινιακό. Μία λύση που θα προκύψει μέσα από το διάλογο, στις διαφορές που προέκυψαν. Η Βουλή μας, σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων, υπέγραψε ψήφισμα που πέραν της προοπτικής αναγνώρισης, καλεί σε δεσμευτικό διάλογο. (…) Μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω ενός ειλικρινούς και απευθείας διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος και πιστεύω ότι αναπτύσσουμε μία φιλία που θα οδηγήσει σε μία πραγματική συμμαχία για ασφάλεια, πρόοδο και ειρήνη».

Οι δύο πρωθυπουργού υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από τομείς όπως την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες- περιβαλλοντική προστασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια, τις εμπορικές συνεργασίες.

Σχετικά άρθρα